Захарова: Детската болница в Киев бе поразена с украински ракети

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви днес, че частично разрушената на 8 юли детска болница в Киев е ударена от украински противовъздушни ракети, и отхвърли обвиненията на Украйна, че става въпрос за руски удар. За целта тя се позова на десетки видео материали и сателитни изображения, които категорично потвърждават думите й. Същевременно Захарова заяви, че не може да се вярва на изявленията на нелегитимния вече украински лидер Володимир Зеленски, че властта в Киев е готова да преговаря с Русия по някакъв „мирен план“. „Никой не му вярва“, отбеляза тя, „всички прекрасно разбират, че този човек е способен да извърти всичко, че може да излъже по всяко време и за всичко. Това е човек, който с лекота се отказва от думите си и най-безсъвестно изостави собствения си народ, буквално хвърляйки гражданите на Украйна на някакъв жертвен олтар.“

Мария Захарова предположи, че сегашното активизиране на Зеленски и западните му покровители с приказки за нови мирни преговори се дължи на някакво тяхно решение да направят още един опит „да популяризират т. нар. формула за мир „Зеленски“, която в продължение на месеци се опитват безуспешно да пробутат на някои по-слаби и зависими от тях страни в Латинска Америка и Африка чрез натиск и рекет, за да въвлекат колкото се може повече държави в нейното обсъждане под фалшиви предлози“.

Захарова също така обвини европейските лидери, че се опитват да изплашат жителите на страните си с измислени заплахи, че Русия и Китай уж представляват опасност за континента. „Европейските лидери се опитват да държат народите си в постоянен страх от уж някаква заплаха от изток – изцяло тяхна измислица“, заяви Захарова пред репортери в Москва.

По думите ѝ, европейските лидери представят Русия и Китай като заплахи за Запада, но Русия в своята история е отблъснала множество атаки, идващи от Запада. Изявлението на германския външен министър Аналена Бербок, че Русия представлява най-голямата заплаха за сигурността в Европа, е чудовищна глупост и демонстрира, че дамата не познава историята на собствената си страна, каза Захарова, цитирана от ТАСС. „Подобни изявления всъщност повтарят шаблонни документи на НАТО, а тезата за предполагаемата руска заплаха бе наложена в Германия най-налудничаво и на доктринално ниво в стратегията за националната им сигурност. „Именно чрез усилията на политици като Бербок германските власти целенасочено и съзнателно манипулират общественото мнение в Германия“, добави Мария Захарова. „Това немско решение всъщност отвори пътя за неотдавнашното решение за разполагане на американски ударни системи с далечен обсег в Германия. Нас, ако пак говорим за фактите, ни интересува само едно – заплахите за националната сигурност на Русия да не идват от западна посока. Силно се надявам политиците в Германия, като Бербок, най-накрая да разберат безизходицата и контрапродуктивността на провежданата от тях антируска линия и нейната опасност за собствената им страна“, подчертава Захарова.

Русия не се намесва във вътрешните работи на суверенни държави, президентската кампания в САЩ не е изключение и опитите да се обвинява Москва са „проява на болестта на американската демокрация“, заяви на брифинг официалният представител на руското външно министерство. „Относно вмешателството (…) Това наистина е много смешно. Работата е там, че да обвиняваш Русия за собствените си проблеми, грешни изчисления, недостатъци и всякакви други грешки, струва ми се, че това е симптом на болестта на американската демокрация. Пожелаваме им оздравяване. Ние потвърждаваме, че не се намесваме във вътрешните работи на суверенни държави и още по-малко пък влияем, моделираме или оказваме натиск върху изборните процеси в тях. И предстоящите избори в САЩ не са изключение от това наше правило. Ние никога не сме се намесвали в техните вътрешни дела“, отбеляза дипломатът. Според Захарова тази ненамеса във вътрешните работи на държавите е едно от нещата, които отличават Русия от САЩ, които „не спират да се намесват във вътрешните работи на други суверенни страни. Или казано по-просто – да си пъхат носа в чуждите работи. Искрено им желая да се избавят и от този техен порок и да се съсредоточат върху решаването на собствените си проблеми. А те, както вече всички американски граждани разбраха, са много. А освен, че са много, са и много мащабни“, заяви дипломатът.

Мария Захарова посочи, че има немалка вероятност да избухне гражданска война в раздираните от противоречия и разделение Съединени щати. „Ако това се случи, то ще е преди изборите за президент там“, заяви тя. Захарова изтъкна ооще, че русофобията и възприемането на Русия като екзистенциален враг на САЩ са залегнали в доктриналните документи на Съединените американски щати. „Да коментираме изборните перипетии в САЩ е абсолютно безсмислено, но е важно да отбележим антидемократичния характер на случващото се в Съединените американски щати. А тази антидемократичност, според мен, е буквално извън границите на допустимото“, продължи Захарова. – Опитът за убийството на Тръмп. Сегашната суматоха е около непрозрачността на ситуацията с президента Байдън и решението му да се оттегли от президентската надпревара, пропускайки напред, очевидно под натиск от обкръжението си, американския вицепрезидент Камала Харис. Всичко това подчертава антидемократичния характер на протичащите процеси в САЩ“, добави Захарова.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. А всичко това е руска дезинформация, така говори сегашния ам. посол. Не Наполеон, не Хитлер нападат Русия, тя Русия ги е нападнала някога.Не американците, Русия е хвърлила атомните бомби над Хирошима и Нагазаки.И повече от 70 години само Русия воюва навсякъде, обхванала е света във военните си бази, за което цяла Европа трепери от страх. Всичко останало е руска дезинформация, а нашите евроатлантически лидери не се откъсват от западната манипулация като прасенца от цицката на майка си.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.