Жак Бо: Потенциалът на Русия е огромен, тя вече е 4-та икономика в света и бележи несравнимо по-голям икономически ръст от страните от Г–7 (С ВИДЕО)

Благодарение на санкциите, които Западът поетапно налага на Русия от 2014 г. насам, страната стана много по-силна, защото й се наложи стрес-шоково да мобилизира своята промишленост и технологичното си развитие. Това заяви бившият шеф на швейцарското разузнаване Жак Бо. В интервю за Deep Dive той отбеляза, че Москва е успяла да разкрие своя огромен интелектуален и ресурсен потенциал. Безнадеждни са очакванията на западните държави, че Русия ще отслабне. Напротив, Западът става по-слаб и то не само заради конфронтацията му с Русия и Китай. Днес Западът е като „змия, която поглъща собствената си опашка – няма откъде другаде да черпи ресурси“.

Жак Бо: Това, което наблюдаваме днес да се случва с изолираната от Запада Русия… същото се случи със САЩ и политиката им на самоизолационизъм по време на Втората световна война. Точно заради тези два фактора – изолационизъм и Втората световна война САЩ станаха промишлена държава, а после в следвоенните години и промишлена сила № 1 в света, защото по време на войната САЩ станаха промишлената опора на Европа.

Сега с Русия се случва същото.

Тя е под натиск. Затова много руснаци казват, че се радват на санкциите, защото „преди санкциите ние нямахме стимул да се развиваме“.

По-рано тенденцията беше Русия да изнася от необятните си природни ресурси, а с печалбата си купуваше всичко от Запада или от Китай, без да развива особено своите производствени мощности и възможности.

Но санкциите срещу Русия я заставиха да разчита на собствените си възможности. За много кратко време тази страна постигна огромни резултати и за това си има причина. Трябва да си спомним, че Русия е една от страните, които подготвят най-голям брой инженери в света – три пъти повече отколкото произвеждат САЩ при двойно по-малко население.

В Русия образованието е на много високо ниво.

Русия има огромно количество полезни изкопаеми, интелектуални и образователни ресурси. Помня, че когато бях в Москва в началото на 90-те години там беше пълно с таксиметрови шофьори, които разговаряха на пет езика, возили са ме учени със степен в областта на социологията, атомни физици и прочие в този дух.

Тогава те просто нямаха работа. Но това беше в началото на 90-те. Това означава, че Русия има огромен потенциал що се отнася до разнообразие висококвалифицирани кадри във всички области на науката и икономиката.

Санкциите помогнаха този потенциал да се разкрие и страната да се заеме с вътрешното си развитие.

Ето това се случи и се случва в момента там. Виждаме, че днес Русия бележи много по-голям икономически ръст в сравнение със страните от „Голямата седморка“.

Тя вече е четвъртата най-голяма икономика в света…

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.