ЕП призова страните от ЕС да махнат ограниченията Киев да използва западни оръжия за удари дълбоко в Pycия

Европейският парламент прие днес резолюция, в която призова страните от ЕС да премахнат ограниченията за използване на западни оръжия, които са доставили на Украйна, срещу легитимни военни цели дълбоко в територията на Русия. Текстът бе приет с 425 гласа „за“, 131 „против“ и 63 въздържали се, се посочва в съобщение на ЕП.

Парламентът подчертава, че недостатъчните доставки на боеприпаси и ограниченията за тяхното използване по територията на Русия пораждат риск от подкопаване на положените досега от САЩ и ЕС усилия в този конфликт, и изразява съжаление във връзка с намаляващия обем на двустранната военна помощ на държавите от ЕС към Украйна. Евродепутатите призоваха още държавите членки да изпълнят ангажимента си от март 2023 г. за доставка на един милион боеприпаси на Украйна и да ускорят доставката на оръжия, системи за въздушна отбрана и боеприпаси, включително ракети TAURUS. Те също така потвърждават позицията си, че всички държави членки и съюзниците от НАТО следва колективно и индивидуално да се ангажират с военна подкрепа за Украйна в размер на не по-малко от 0,25 % от техния БВП годишно.

ЕП призовава санкциите на ЕС да бъдат разширени срещу Русия, Беларус и държави извън ЕС и образувания, които предоставят военни технологии и технологии с двойна употреба на Москва. Евродепутатите осъждат доставката на балистични ракети от Иран в Русия и призовават за още санкции срещу Техеран и Пхенян за подкрепата им за войната. Според тях е необходимо още китайски граждани и организации да бъдат включени в европейските санкции.

Евродепутатите призовават ЕС да работи за постигане на възможно най-широка международна подкрепа за украинската страна и за постигане на мирно решение на войната, основано на пълно зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те призовават ЕС и единомислещите партньори да установят стабилен правен режим, позволяващ изземването на руско държавно имущество, запорирано от ЕС, като част от усилията за обезщетение на Украйна.

На този фон Москва продължава настъпателните си действия в Донбас, превземайки все нови и нови населени места.

Източник: europarl.europa.eu

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.