Експерт: Бахмут се превърна в месомелачка на украинските сили

Тръмп може да донесе мир, смята експертът по национална сигурност Славчо Велков

„Ако следваме изказванията на ръководството на украинската армия и на политическото ръководство на Украйна – вчера те казаха нещо ново, а именно да не очакваме контранастъпление във вида, в който сме свикнали да виждаме, а серия от мерки, които ще пречупят духа на руското общество и армията. Тоест – украинско контранастъпление няма да има“. Това каза експертът по национална сигурност Славчо Велков в студиото на „Денят ON AIR“.

„Има обективни причини така широко и дълго рекламираното украинско контранастъпление да не се състои. Истината е, че за да проведеш такава контраофанзива, трябва да създадеш решително превъзходство срещу врага в сили и военно-технически средства, а не само в численост на настъпващите войски, които ще го осъществяват. Заявеното от Киев контранастъпление беше един от способите им да получат от западните си спонсори колкото се може повече въоръжение и техника. И получиха – 200 тежки танка, 300 бронетранспортьора и никакви самолети. Какво е тази техника, противопоставена срещу 12-те хиляди руски модерни танка, например. Нищо. Но през тези месеци на украински закани Русия не спа, а изгради свои мащабни отбранителни линии в голяма дълбочина със струпана зад тях огромна огнева мощ. Москва няма да позволи украинските въоръжени сили да изпълнят замисъла си“, подчерта експертът по национална сигурност.

По думите му в момента Русия е по-активна в бойните действия, но тя няма никакво намерение да ескалира войната, превръщайки я в по-интензивна. Сегашното развитие на събитията идеално устройват Москва по политически, икономически, геостратегически и още ред други причини.

„Може скоро да настъпи временно примирие и конфликтът да се замрази, но за мирно споразумение е твърде рано да се говори, защото вече е публична тайна, че войната не е между Русия и Украйна, а между Русия и много по-мощни сили. Може би такъв прелом ще настъпи след година – година и половина, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори. А Бахмут се явява една малка частица от военния пейзаж в момента“, категоричен е Славчо Велков.

Гостът поясни, че градът е важен пътен център и основна опорна точка на втория пръстен на отбраната на ВСУ в Донбас и затова Киев така фанатично и жертвоготовно го отбранява. „Но Бахмут стана черезвичайно важен за руснаците по друга причина. И аз, за разлика от много други експерти, не смятам, че Русия държи да го овладее на всяка цена. Руснаците натиснаха в Бахмут тъкмо защото усетиха колко е важен той за украинците. Вследствие на това градът се превърна в една истинска месомелачка за украинските въоръжени сили. Говорим за 400-500 човека жива сила загуби на ден. Съотношението на убитите войници в Бахмут и съседния Соледар е 1 към 7 в ущърб на украинците. Това е абсолютно точно съотношение, потвърдено от няколко независими авторитетни източника. Броят на убитите украински войници от началото на конфликта още през април мина цифрата 300 хиляди, а 200 хиляди от тях бяха убити в боевете за Бахмут и съседния Соледар.

Причината за сравнително малките руски загуби се крие в избраната от ръководството им по времето на ген. Суровикин военна тактика –  предварително сриване и изпепеляване на украинските позиции с артилерия, като операциите с жива сила на терен са само завършващи. При тази тактика се напредва бавно, но е изключително щадяща личния състав на армията. В Бахмут освен ЧВК „Вагнер“, воюват и редовни руски войски, които имат безспорно своите възможности“, завърши експертът по национална сигурност Славчо Велков.

ВИЖТЕ И ДРУГИ АНАЛИЗИ НА ОТКАЗА НА ЗЕЛЕНСКИ ОТ „ГОЛЯМАТА УКРАИНСКА КОНТРАОФАНЗИВА“:

Истината за Бахмут – новите чутовни подвизи на Украинската пропаганда. „Сталинград“ като фарс…

https://youtu.be/eCovkIK8iBM

https://youtu.be/s4X28c7EfVM

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Всичко е така, но има едно „НО“. Путин се подготви почти във всички посоки, не на 100%, но достатъчно, за да понесе санкциите, да избегне крах на Русия. В икономическа, политическа, дори в имиджова страна успя. Не успя да убеди руснаците, гражданите на Русия, живеещите в Русия. За тях не му стигна времето или нямаше достатъчно ресурси, но не успя. Военните действия го показват от самото начало, парадът го показа. Предполагам нямаше шествие „Безсмъртен полк“ в Русия, не от съображения за сигурност, а от притеснени как ще изглежда. Представете си, че излязат близките на убитите през тази година и никой не знае с какви плакати ще излязат. Ако хората са в пъти по-малко също ще е удар. Русия губи мотивация в тази война и това е най-лошото. В СССР народите се преплетоха. Слушах имената на командирите на блокове по време на парада и доста бяха с „украински“ тип. В Украйна убедиха и рускоговорящите, че са украинци, а Русия е страна, в която няма как всички да са руснаци. Измислиха „россияне“, но то е по скоро название за гражданство, а не за принадлежност. Колко от разселените по време на СССР пазят национално, а вече може и националистко съзнание, никой не знае. Това е голяма слабост, вътрешна слабост, а вътрешната слабост е най-тревожна. Китай усеща това и не заема твърда позиция. Ако Русия рухне, те сами няма да удържат, а останалите без Иран и Северна Корея са „кибици“. Да виждаш, не е дар, а наказание…

    • Нямали мотивация руснаците. Ти малоумен ли си бе шишмане. Сто пъти по-висока им е мотивацията от тази на западните боклуци. Виж в ютюб хилядите видео как празнуваха 9 май всички руснаци в Русия и по света и тогава ми обяснявай как били изгубили националното си чувство., виж как празнуваха Денят на победата беларуси, казахи и узбеки и пр. страни и народи от бившия СССР – тържествено, масово и с национална гордост. Русия, а и цяла Азия ги чака блестящо бъдеще, затова се и обединяват в момента във всякакви съюзи, а Запада загива. Руснаците усещат това, защото възходът им не е от вчера, а от минимум 10 години и са по-единни отвсякога. Затова вземи се скрий с твоите тролски глупости.

      • „Виж“ винаги е по-лесно от „разбери“…

  2. Не може да се влезе във всички детаили,във всички слабости на Русия при такава дезинформация.Едно е важно, срещу БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА, според простоКиро,досущ като през втората световна се изправи цяла западна Европа, начело със САЩ и Англия с една единстфена цел,да се унищожи Русия и заграбят ресурсите и.Както вървят нещата,описвани от чужди независими источници, че и от Поглед и Скандално, хегемонията на англосанксонците приключва, най-напред за сметка на Европа, дълги години смукала колониалните си владения,тази Европа, която ни чете уроци по демокрация и ни насилва на нейните гадни ценности.Отворете очите си сънародници,отново ще плащаме поредната си глупост да сме на грешната страна на събитията.Най-важно за нас било Шенген, влизането ни в еврозоната и джендърските ценности.Ние загиваме в бедност и простотия,начело с една тъпа политическа пасмина, която може само да се подлага и да ни продава.Как успяват рашките, тази „бензиностанция“ не само да се съпротивлява, но и да прави смешен този съюз от най-колониалните сили на планетата, как?? „Падането на БПЛА MQ-9 Reaper ще има дългосрочни последици за САЩ“-поглед

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.