Дъглас Макгрегър: Третата световна война ще започне не от Украйна, а от Израел. Украйна скоро ще премести столицата си в Лвов

За западните политици става все по-трудно да подкрепят войната срещу Русия, защото хората в техните страни са против ескалацията. Това каза бившия полковник от армията на САЩ и главен съветник на Пентагона Дъглас Макгрегър в интервю за американския телевизионен водещ и блогър Андрю Наполитано.

„Къде ще започне Третата световна война, в Израел или в Украйна?“ – попита водещият.

„Не смятам, че тя ще започне в Украйна. Ако погледнем резултатите от изборите за ЕС, става абсолютно ясно, че европейците не са доволни от своите правителства и не искат война с Русия. Голямото мнозинство от населението на Европа не одобрява участието на своите правителства в конфликта в Украйна. Част от тях подкрепят Украйна, друга част – Русия, но и едните, и другите не искат война с Русия“, отговори Макгрегър, който като главен съветник на Пентагона е планирал редица големи военни кампании.

„Затова и САЩ в последно време пренасочиха усилията си да разпалят конфликтите в Близкия Изток. Най-голямата опасност сега е в Южен Ливан. Ако израелците, които се провалиха гръмко в битката срещу Хамас, сега се обърнат срещу Хизбула, това ще разшири мащаба на войната, което неизбежно ще доведе до иранска намеса. Иранците ще изстрелят целия си арсенал срещу Израел. И тогава какво ще направят всички останали в региона?“ попита полковникът.

Русия е събрала голяма военна групировка, която ще използва, за да обкръжи Киев, коментира още Дъглас Макгрегър.

„Виждаме струпване на руски сили на север. Мисля, че в подходящия момент те ще се придвижат на юг и ще отрежат Киев, а повечето от тези руски войски ще се придвижат по-нататък на запад. Руснаците знаят, че печелят тази война на изтощение, затова фокусът им сега е да понесат по-малко ненужни загуби. Така че целта им в момента е да поддържат възможно най-ниско ниво на жертвите. На това се дължи засилената употреба на ФАБ-ове, които изпепеляват украинските позиции от дистанция. Путин и неговите генерали са много загрижени за запазването на живота на руснаците“, каза Макгрегър.

„Но мисля, че скоро руснаците ще предприемат нещо голямо и бързо, защото Путин наистина иска да приключи с това. Въпросът е какво ще стане в Киев, когато руската армия нахлуе от север, и от изток? Подозирам, че ще видим Зеленски да си стяга багажа и да си тръгва“, обобщи полковникът.

Русия е концентрирала на североизток достатъчно войски, за да атакува Киев, но предпочита да не бърза и да действа предпазливо, отбеляза Макгрегър.

„Ако погледнем картата, виждаме доказателства за концентрация на приблизително 300 000 руски войници в североизточния ъгъл на Украйна. Тези сили са в такава позиция, че могат да атакуват директно на изток и бързо да напреднат към Киев. А в Беларус има още 100 хиляди руски войници“, каза полковникът.

„С други думи, те могат много бързо да се приближат до столицата и да поставят всичко там в обсега на различните си артилерийски системи. Така че мисля, че краят на тази война е близо. Руснаците са предпазливи и много внимателни. Те няма да пратят своите войници напред, извън зоните на защита на тяхното ПВО. Всичко е внимателно планирано и организирано“, добави Макгрегър.

Украйна скоро ще се изправи пред необходимостта да премести столицата си в западните региони – най-вероятно в Лвов, смята той.

„Не ми се вярва при задаващата се масирана атака срещу Киев украинското правителство да остане там. Предполагам, че ще се оттеглят по-на запад. Има план да отидат да живеят в далечния западен край на страната”, подчерта полковникът.

„Украинците сега обират всички мъже, които могат да намерят. Те събраха 3-5 хиляди души от Одеса и околностите, много от тях са момчета и старци. В Харков, в Днепропетровск, в гр. Запорожие и Николаев не им се получи, защото там вече буквално не са останали млади мъже за мобилизиране. Те (ръководството на Киев) се хващат за сламка и ще хвърлят тези хора под обстрела на руската артилерия. Те просто ще бъдат убити. Но за Киев това няма голямо значение, нито за Вашингтон, защото тези мобилизирани са етнически и ментални руснаци“, завърши полковник Дъглас Макгрегър.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.