Дмитрий Тренин пред „Ла Стампа“: Русия е готова да удари летища на НАТО в Европа

Интервю с члена на Съвета по външна политика и отбрана на Русия и бивш полковник от военното разузнаване Дмитрий Тренин за Джовани Пини от италианския вестник „Ла Стампа“:

“Американците смятат, че могат да победят ядрена сила с конвенционални средства чрез прокси държава, при условие, че я оборудват с достатъчно оръжия – това е много опасно убеждение” – казва Дмитрий Тренин, политически анализатор, специализиран в отношенията между НАТО и Русия и професор в престижното Висше училище по икономика в Москва. Тренин, който е член на Съвета по външна политика и отбрана на Русия и бивш полковник от военното разузнаване, смята, че Атлантическият алианс е подхванал изключително рискована игра, след като позволи на Украйна да атакува международно признатата руска територия със западна бойна техника и боеприпаси.

– Съюзниците на Украйна изглеждат все по-склонни да позволят на Киев удари по руска територия със западни оръжия. Това “червена линия” ли е за Москва?

– В Русия отдавна сме стигнали до извода, че Западът не зачита никакви “червени линии”, а ескалацията на този конфликт е неговата стратегия. Западът се стреми да предизвика пряка конфронтация и широкомащабна война в Европа. Дано стратегията им да включва след стотиците провокации към Русия накрая да се спрат на ръба преди широкомащабния конфликт.

– Как си представяте тази мащабна война? Как ще отговори Русия?

– Ако Западът продължи да атакува руска територия чрез украинците, вероятно ще има руски предупредителни атаки по цели на територията на страни от НАТО. Първоначално с конвенционални оръжия срещу военните летища на европейските страни от НАТО. Ако тези удари не охладят горещите глави там, тогава ще вървим към директен сблъсък с НАТО и е ясно, че в този случай може да се стигне до ядрена война.

– Засега обаче нарастващото участие на НАТО в Украйна не е довело до конкретен отговор от Русия…

– Не бих казал – на територията на Беларус беше разположено ядрено оръжие като сигнал, че всеки опит за натиск върху Минск ще предизвика ответна реакция от Русия. Освен това се организират постоянно учения на нестратегическите ядрени сили. Русия се държи сдържано и се страхувам, че това може да се изтълкува от западните лидери като признак на слабост, за несигурност, което ги тласка да пренебрегнат ограниченията, обикновено налагани от съображения за цялостната сигурност на света.

– Западните съюзници твърдят, че с действията си не заплашат съществуването на Русия, а само помагат на Украйна да се защити…

– Западът залага на картата, че руското поражение в Украйна ще доведе до падане на сегашното руско правителство, до хаос в страната ни и до гражданска война. Така Русия ще престане да съществува в сегашното си състояние, ще бъде разпарчатосана и подчинена. Ето защо Русия залага толкова много на тази война, за разлика от Запада. А онази идея, разпространявана непрекъснато в Европа, че Путин нямало да се спре в Украйна и че щял да завладее нови територии, е пълна лудост.

– Значи изключвате възможността Русия да нахлуе в други европейски страни?

– Да, това е изключено. Единственото, което ме тревожи, е ситуацията в Молдова. Западът изостря обстановката там, като подкрепя своята марионетка г-жа Санду. Русия няма никакви щения към Кишинев, но съществува факт, който не може да бъде пренебрегнат – триста хиляди души в Приднестровието имат руски паспорти…

– А какво ще кажете за балтийските страни?

– Русия няма абсолютно никакъв интерес към балтийските страни.

– Наистина ли мислите, че европейските лидери са луди, които вървят към ядрена катастрофа, без да го осъзнават?

– Помислете за 1914-та година. Дали тогавашните европейски лидери бяха луди? Не, те бяха много добре с акъла си, но доведоха света до ужасна катастрофа. Която не донесе нищо добро на никого, включително и на техните страни и народи тях, включително и на тях самите.

– Ваши колеги на Запад смятат, че Путин също не е луд и че няма да предизвика Трета световна война, ако Украйна удари военни цели на руска територия…

– Ще видим, никой от нас не знае какво ще се случи. Американците смятат, че могат да победят военно атомна сила с конвенционални средства чрез прокси държава, на която трябва само да осигурят достатъчно оръжия – това е много опасно убеждение.

– Как може да бъде сложен край на тази ескалация?

– Не знам. Руската позиция се основава на необходимостта да неутрализира много сериозна заплаха за сигурността на страната, възникнала след преврата в Киев през 2014 г. Най-мъдрото решение би било неутрален статут на Украйна – по този начин би се оформила голяма буферна държава между НАТО и Русия. И тя би стабилизирала европейската сигурност.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Аз наистина съм дърт тъпанар и не знам съдържанието на понятието от нашето съвремие – въздушна полиция. Не знам какви са нейните задачи, кой я ръководи и защо въобще тя има някакво значение за нас. Преди време изтече информация за малък частен самолет нарушил въздушното ни пространство, но той беше кацнал след повреда а не защото е бил заловен от тази същата въздушна полиция. Живея на брега на морето и в дните когато небето е ясно виждам над главата си инверсионните следи на поне двадесет реактивни военни самолета, летящи на височина над 2 000 метра. Тъй като в България има два-три военни реактивни самолета, ясно е че във въздуха летят такива самолети на НАТО. Не би било сериозен проблем ако те летяха в южна посока – към Инстанбул или Атина. Но те летят само в една посока – изток – към Одеса и Крим. Преди много години Варна е била обстрелвана от руски военни кораби и сега историята ще се повтори – ще долети от там една ракета. Но да му мислят нашите „разбирачи“ и тъпанара адмирал който се мота тук. Ако случайно оживеем, не само ще ги накажем ами първо ще ги „таковаме“ публично – на някой оцелял стадион. Вярвам че моят любим съфорумец FUCKEU ще помага активно в тази разправия.

    • Надявам се. Да сме живи и здрави!
      Пък ако до тогава не можем, ще използваме виагра и презервативи от шкурка :)
      Но не са само турските самолети, вчера срещнах една военна колона от не знам си колко камиона с войска и бронетранспортьори и на половината номерата им не бяха български. Всеки си джитка из НЕдържавицата ни и си прави каквото поиска, докато лесно обиждащото се население гледа с телеШки възторг, как войната ще засмуче децата му.
      Поздрави на варненци!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.