Джoн Mиъpшaймъp към Пиъpc Mopгaн: Pycия печели вoйнaта и нищо не може да промени това. Какъв мopал е да искате бой до последния yкpaинец? (С ВИДЕО)

Сблъсък между проф. Джон Миършаймер и журналиста Пиърс Морган в Youtube канала на Морган Piers Morgan Uncensored за морала  и войната:

В зрелищния сблъсък със сочения от мнозина за гениален геополитически анализатор – професорът по социална антропология Джон Миършаймър, популярния мейнстрийм пропагандист Пиърс Морган защитава тезата, че морално правилната позиция е на Украйна да се дадат всички оръжия, които поиска, за да не се допусне диктаторът Путин да спечели войната. Бой до последния украинец. Според журналиста страхът от ядрен отговор на Москва е пресилен. Всички червени линии, които Западът премина, не са довели до отговор от Кремъл въпреки заканите.

Джон Миършаймър твърди, че никакво вълшебно оръжие няма да помогне на Киев да спечели войната. Война се печели с хора и артилерия. И двете са в полза на Русия. Загубата е неизбежна следователно моралът изисква да се търси мир колкото е възможно по-скоро, за да бъдат спасени човешки животи. Оръжейната помощ за Украйна влошава драстично шансовете ѝ за по-изгодно споразумение при евентулни преговори. Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече Киев ще губи територии.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Темата за войната в Украйна започва след 19 минута от разговора

Пиърс Морган: Има ли причина САЩ, Великобритания, Германия, Франция да спрат да доставят оръжия на Украйна, за да се защити?  Има ли морален аргумент за това извън страха от ядрен отговор на Русия?

Джон Миършаймър: Мисля, Пиърс, че морално правилната позиция днес е да не предоставяме повече оръжия на Украйна, тласкайки я към много неблагоприятни условия за мирно споразумение с Русия. Факт е, че Украйна губи тежко на бойното поле и затова има купища доказателства. Тази ситуация единствено ще се влошава занапред. Идеята на поддръжниците на изпращането на още и още оръжия, за да се държи Украйна в боя, ще доведе до загуба на нови територии и много загинали украинци. Украйна не може да спечели! 

Моралната позиция е да се спасят животите на украинците, това е и моята позиция. Войната трябва да приключи, колкото се може по-скоро.

– Как може да бъде морално прав диктатор, незаконно нахлул в суверенна, демократична, европейска страна, който завладява чужда земя и извършва убийства… Трябва ли да го оставим да спечели? Това морално ли ще е?

– Вашето описание на действията на Путин не отговарят на фактите. Твърдението, че руснаците са отговорни за огромен брой убити украинци не е вярно. Не знам колко точно са убитите, но ако говорим за цивилни жертви, те са между 10 и 15 хиляди. Моята информация произтича от сигурни източници, не от едната или другата страна. Трябва да имаме предвид, че не руснаците са убили всички тези хора. Много цивилни са убити и от украинците при боевете в градовете.

– Ок, но за мен моралният въпрос е по-важен. За вас е морално да не помагаме на украинците да воюват, но те не го искат. Те искат да се бият до край. За мен това е морално правилно -да оставим това решение на тях. Главата ми не побира как ще е морално да оставим руския диктатор да спечели. Кое е по-морално от двете?

– Нищо не може да се направи, за да се обърне ситуацията на бойното поле в Украйна…

– А ако им дадем ракетите, които искат?

– Ракетите няма да променят нищо. Идеята, че давайки им ATACMS и Storm shadow, ще обърнат хода на войната, е несериозен аргумент. Украинците са загубени и това произтича от броя на войниците и артилерията на бойното ополе. Руснаците категорично превъзхождат украинците и това няма как да се промени. И най-доброто за украинците е да се сложи край на войната. Това е моралната позиция от моя гледна точка.

– Не съм съгласен. И ще ви кажа защо. Спомнете си за британците по време на Втората светован война!

– Британците имаха за съюзници СССР и САЩ, когато влязоха във войната… Моралната позиция не е да се воюва до последния украинец, както настоявате вие. Вие мислите, че това е правилната морална позиция…

– Аз бях в Киев и разговарях с хора от всякакви възрасти, които искат точно това – те искат да се бият и да спасят страната си.

– Дори да е истина, че те искат да се бият до последния украинец, това, от моя гледна точка, не е морално оправдано. 

– А е морално да оставим руския диктатор да спечели?

– Можете ли да го предотвратите?

– Видяхме, че прогнозите Путин да спечели за две седмици не се сбъднаха, затова мисля, че трябва да им дадем всичко, от което имат нужда. Сега Путин използва ядрената заплаха, но видяхме, че нищо не направи, въпреки че преминахме всичките му червени линии – танковете, Ф-16… Няма доказателства, че въобще ще прибегне до ядрените оръжия. 

– Твоят проблем, Пиърс, е че живееш в последните месеци на 2022 г., когато Украйна се държеше много добре срещу Русия. Това което се случва през 2023-а и тази година е съвършенно ясно. Балансът на силите е категорично в полза на Русия и няма нищо, което можем да направим, за да променим това. Няма вълшебно оръжие, което да дадем на украинците, за да спечелят тази война. Те ще загубят войната и ние нищо не можем да направим. Морално е да сложим край на войната колкото се може по-скоро.

– Не съм съгласен. Не е морално да се предадат. Това е тяхната страна, техните хора и те искат да продължат да се бият. Техният президент иска повече оръжия, за да отблъсне руснаците. Морално е да им ги дадем вместо да ги заставим да се откажат от страната си: „Морално е, президент Зеленски, да ги оставите да победят и да им дадете всичко!“ Мисля, че това е морално отвратително!

– Не разбирам защо сте толкова разстроен, Пиърс, след като американското правителство е съгласно с вас? Вие, САЩ, западноевропейските правителства и източноевропейските правителства сте готови да се биете до последния украинец. Аз мисля, че от морална гледна точка, и от гледната точка на украинците, това е дълбоко погрешно. 

– Проф. Миършаймър, радвам се че проведохме този дебат. Надявам се историята да покаже, кой е бил прав и кой крив.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.