Джефри Сакс: Украйна губи на бойното поле – няма хора, оръжие, ПВО. САЩ могат да спрат конфликта с едно обаждане до Путин

Украинският конфликт може да бъде прекратен с един телефонен разговор между лидерите на Русия и САЩ. Разговор, в който американският президент трябва да се откаже от идеята за по-нататъшно разширяване на НАТО. Това заяви американският икономист, директор на Центъра за устойчиво развитие към Колумбийския университет, професор Джефри Сакс в интервю за журналиста Тъкър Карлсън. Според Сакс Киев губи на бойното поле, а операцията на украинските въоръжени сили в Курска област няма никакъв смисъл от военна гледна точка, съобщава ТАСС. „Украйна губи на бойното поле (…) Те нямат хора, нямат оръжие, нямат противовъздушна отбрана“, каза американският професор.

„Тръмп е абсолютно прав, когато казва, че тази война може да приключи за един ден. Това обаче не е достатъчно точен реторичен похват. Войната ще приключи в момента, в който президентът на САЩ вдигне телефона и се обади на президента Владимир Путин и каже: „Разширяването на НАТО беше лоша идея“, каза Джефри Сакс. „След това ще трябва да се решават още много проблеми между Москва и Вашингтон, но краят на войната вече ще е факт“, добави той. Експертът отбеляза, че изявленията на американската администрация, че Украйна един ден ще стане част от НАТО, „гарантират, че войната ще продължи“.

Джефри Сакс смята, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън не е заинтересована от разрешаването на конфликта в Украйна и отказва да признае очевидното за всички – че Вашингтон е прекият виновник за тази криза. „Тази администрация няма да направи нищо в тази посока. Не мисля, че психическото състояние на президента му позволява да ръководи нещо. Ние сме в режим на автопилот и това е много лошо“, каза Сакс в интервюто за  Тъкър Карлсън.

Сакс отбеляза, че през целия конфликт Русия е казвала, че е възможно да се постигне споразумение и да се намери решение, но „Западът, Съединените щати и особено Великобритания отказаха“, аргументирайки се, че те могат да спечелят, но в крайна сметка Украйна ще понесе тежки загуби. „Това продължава, защото никой на Запад не иска да поеме отговорност и да потърси начин за прекратяване (на конфликта)“, убеден е експертът.

Изпращането на американски военни в Украйна доведе САЩ и Русия до „горещата фаза на тази война“, изтъкна Джефри Сакс в интервюто за Тъкър Карлсън. „Намираме се в горещата фаза на войната, защото не става дума само за пари, оборудване, цели, стратегия и съвети, но нашият персонал се намира там. Не е задължително тези военни да носят американски униформи. Понякога ги наричат ​​наемници, понякога просто не ги идентифицират, но те са тези, които дават заповеди на бойното поле в Украйна. И Русия знае това“, каза американският анализатор. 

Сакс отбеляза, че определяйки курс към разширяване на НАТО, Вашингтон е преминал „най-ясната, най-ярката, най-голямата червена линия на Руската федерация“. „Позицията на Русия по отношение на НАТО и Украйна беше точно такава, каквато би била нашата позиция, ако в Мексико имаше руска военна база“, обясни той. Професорът припомни, че още през 1994 г. 42-ият президент на САЩ Бил Клинтън одобри план за разширяване на НАТО на изток, включително на територията на Украйна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Зеленски са връща Одеса и Приднестровието на руснаците, те са си руски!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.