ДАНС започва проверка на Костадин Костадинов по нареждане на прокуратурата

Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира по разпространена информация в медиите, че народен представител от 49-о Народно събрание евентуално е извършил престъпление против правата на гражданите, по-конкретно по чл. 162 от Наказателния кодекс.

Името на народния представител не се посочва, но се предполага, че става въпрос за лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. От Организацията на евреите в България „Шалом“ пък изразиха тревога от „засилващите се прояви на антисемитизъм и език на омраза“.

По-рано днес премиерът Николай Денков и двама министри от кабинета му призоваха държавното обвинение да вземе мерки срещу „призивите за насилие на „Възраждане“. В следобедните часове стана ясно, че наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт е възложил извършването на съвместна проверка от ДАНС и отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР.

В хода на проверката трябва да се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин депутатът проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Срокът за извършване на проверката е три месеца, а след това трябва да се прецени има ли достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство. За резултатите обществеността ще бъде информирана, посочиха от пресцентъра на СГП.

Що се касае до сигнала на Организацията на евреите в България „Шалом“, изпратен и до премиера Денков, в него конкретно се посочва името на Костадинов и „поредните му антисемитски прояви“.

Във Facebook от организацията споделиха писмо на Марам Щерн, изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес (СЕК) до министър-председателя Николай Денков. В него СЕК „изказва силната си тревога от случващото се в България, засилващите се прояви на антисемитизъм и език на омраза, както и опитите за дискредитирана на Организацията на евреите в България „Шалом“.

Изказва се и „силно възмущение по повод на политическата риторика на лидера на ПП „Възраждане“, свързана с изкривяване на историята на Холокоста и отправяне на обидни обвинения в нацизъм към председателя на „Шалом“. Припомня се, че не за първи път Костадинов използвал трагедията на Холокоста за политически цели, като по време на COVID пандемията зелените сертификати бяха сравнени с жълтите звезди, които евреите е трябвало да носят, в резултат от приетия „Закон за защита на нацията“.

Световният еврейски конгрес подчертава, че Организацията на евреите в България „Шалом“ представлява еврейската общност в България „и опитите нейното делегитимиране, чрез представянето и за една от многото еврейски организации, е несъстоятелно“. Писмото завършва с призив към министър-председателя и българските политици да не допускат темата за Холокоста да бъде използвана като платформа за адресиране на политически и социални въпроси.

През последните седмици се състояха два протеста на представители и привърженици на партия „Възраждане“ в София и Варна, в рамките на които простиращите попречиха на прожекции на филма „Близо“ на белгийския режисьор Лукас Донт. Те го определиха като „спиране на педофилска пропаганда“. След пуча от страна на частната военна компания „Вагнер“ на Евгений Пригожин пък Костадинов написа във Facebook:

„(…)Сега, разбира се, са разочаровани, но само няколко часа бяха достатъчни, за да се види какво представляват те – една озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена – за доброто не само на България, но и на човечеството“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

14 коментара

  1. Срам от записите на Радостин Василев няма, има демонстрация че са чистата истина и к’во? Тези самци издигнаха нивото на думата „наглост“ на такъв пиедестал, че се вижда от съседни галактики. Бруталното чувство за недосегаемост, защото някакво лице, Мъртън седяло зад тях. Както седи, така и ще си отпътува, а за тях и на колесника няма да има място, вече сме го виждали!

    • Съвременно средновековие. Пак има сатана. Пак религиозен поход за освобождаване на абстракцията „демокрация“ заместваща мита за „божи гроб“. Пак лов на вещици срещу еретици с различна мисловна нагласа. Пак инквизиция, цензура, само една религия – саксонската култура. А като погледнем назад си останахме само с въздишките. Преди в соца недооценили битието си въздишахме по бляскавия запад. Днес оценили пороците на запада въздишаме по спкойния и уреден живот при соца.

    • Абе пий ги тия хапчета!
      Всеки ден плещиш тука и все по ясно става, че доста ти куца интелекта.

      • За какво ми е интелект , като си имам цар киро на власт?
        Божествените създания от нато и ес се грижат за мен и няма нужда аз да мисля.

  2. Абе тая евреи защо се правят на „ощипани булки“. Вече години наред човек от техния род- евреина Zelle проповядва и насърчава нацизма и фашизма в Осрайна.с нагледни снимки на Азовци със свастики на дрехите.
    Даже преподобна Олесия Zellensкa отиде в Израел и им набива канчетата с нови нацистки искания
    Посланикът на Осрайна в Тел Авив си позволи тон, не одходящ даже за африкански посланик- пак нищо от страна на евреите.
    А сега ревнаха в глас

    • Референдум за лев не трябва да има, както и всичко българско трябва да бъде заличено.

  3. Посолството няма да търпи абсолютно никого,който да пречи на колониалния диктат. Костадинов ще бъде обвинен във всички немислими грехове ДОСУЩ КАКТО Е ОБВИНЯВАЛА, ИЗМЪЧВАЛА И УБИВАЛА ИНКВИЗИЦИЯТА В ИСПАНИЯ.Чудно е все пак как го търпяха и досега.Демокрация ли, едно понятие лишено от всякакъв смисъл.

    • Западните „демократи“ и носители на всички добрини по света откраднаха българщината в Македония и я заличиха. Остана за заличаване – левът, езикът, православието, имената система, историята…

  4. Сега забраняват „Възраждане“. Тя минава в нелегалност. После Закон за защита на държавата ЗЗД. Ама, чакайте! Този филм го даваха преди 80год. Дядо ми го разправяше.

    • Все пак, фашизирането, евроатлантизма и ценностите им си има и добра страна. Създава условия за необходимост от денацификация и демилитаризация, така че се чакаме изчистването на „демократизаторите“……..

  5. Абсолютно всичко, което Костадинов казва е истина! Кое не е верно?! Фашистите са в правителството, геноцид над българите за сметка на украинци и други подобни. Те работят само за украйна, мислят за тяхната отбрана, а нас кучета ни яли… Само да попнат Костадинов, чудо ще видят гадовете мръсни!

  6. Мърши мръсни, хора случайно попаднали по върховете! Дори едно изречение не знаете да вържете! Академик бил денков, по какво си личи, абсолютно безличен човек, няма дори изказ на академик! Та, първо върнете НАШИТЕ откраднати пари от новозабогателите престъпници! Не се става божаташ за 24 часа! Народът издъхва, те с какво се занимават! Едно хубаво нещо не се е случило,откакто ни колонизираха от мръсния колективен запад, да пукнат дано! ДЕММ!!!

  7. Слушам и не вярвам на ушите си – искат да заглушат свободното слово! Нали това беше „голямата американска и европейска ценност“. Правата на човека, ли? Лъжци недни! А, си казал нещо против фашагите и виж ти какви заплахи следват. Започвам да съжалявам за бойко борисов. При него такива неща нямаше – никой тогава не заплашваше нито Волен Сидеров, нито Симеонов! Дори не пострадаха и тези, които разнасяха зловещо ковчези и кръстове, къртеха павета, изпопикаха и омирисаха центъра, палеха и хващаха полицаите за гениталиите. Ето, днес това са те същите! Не мислят за България – в главите им е само украйна, които са отявлени фашаги!Хора, опичайте си акъла!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.