Германски военен експерт пред „Шпигел“: Нахлуването в Курска област единствено ускорява военния крах на Украйна

Густав Гресел: Украинското нахлуване в Курска област е опасно за ВСУ, те нямат резерви, с които да задържат временно завладените територии

Атака на въоръжените сили на Украйна в района на Курск е началото на военния крах за Киев и вероятно ще доведе до по-големи териториални загуби за Украйна. Това мнение изрази военният експерт на Европейския съвет за външни отношения (ECFR) Густав Гресел в интервю за списание „Der Spiegel“.

Той се съмнява, че Киев ще постигне траен успех в Курска област. Украйна вече няма сили за това. Но поражението им неизбежно ще накара Запада да спре военната и финансова помощ, вследствие на което ще настъпи „военния крах на Украйна“.

Украинските войски нахлуха в Курска област и оставиха западните военни експерти да гадаят „какво иска да постигне Украйна с тази операция“. Густав Гресел, военен експерт от Европейския съвет за международни отношения, в интервю за списание Der Spiegel твърди, че тази атака е „опасна“ за украинските въоръжени сили и ще доведе до военния крах на Украйна.

Гресел посочва, че има много малко проверена информация за случващото се, все още не е ясно колко войници действат в района на Курск, но и броят на нападащите войници не е от решаващо значение за успеха на Киев, тъй като Русия винаги може да изпрати три пъти повече защитници, които да им противостоят.

„Ще бъде трудно за Украйна да задържи тази територия в дългосрочен план: колкото повече напредва украинската армия, толкова повече войници и военно оборудване трябва да вкарва там. Обаче е пределно ясно, че Украйна няма допълнителни резерви“, добавя той.

„Ако Украйна се стреми да задържи такава територия за няколко месеца, това ще доведе до военни разходи, които трудно могат да бъдат покрити. Допълнителното разтягане на фронтовата линия, каквото направи Украйна с нахлуването си в Курска област, е изгодно преди всичко за Русия. „Русия разполага с повече оръжия, боеприпаси и войници, които може да използва на по-широк фронт“, казва немският военен специалист. Според него първоначалният благоприятен за Украйна ефект на изненадата, вече бързо се обърне срещу самата нея.

Експертът отбеляза, че Москва е изпратила допълнителни сили в района на Курск, които първо да сдържат атаките на украинските въоръжени сили, а в момента са във втората фаза, в която изтощават украинските нападатели. Той посочи, че междувременно Киев изчерпва ресурсите си в Донбас и ако фронтът там се разпадне, тогава Украйна ще трябва скоростно да изтегли войските си от Курска област и да ги прехвърли отново на изток. „Такова едно скоростно изтегляне от Курска област обаче може да доведе до по-големи териториални загуби – руснаците ще нахлуят в отсрещната украинска Сумска област и вероятно ще я окупират“, отбеляза Гресел.

Специалистът припомни, че в Германия на все по-голяма популярност се радва лагерът на Сара Вагенкнехт и „Алтернатива за Германия“, които се противопоставят на доставките на оръжие за Киев. „Украйна все повече изглежда като ненадежден смелчага, от когото в крайна сметка Берлин и Вашингтон биха оттеглили подкрепата си. „Маневрите в района на Курск са началото на военния крах за Украйна“, каза Гресел. „Украйна е в много тежка ситуация“, каза той. „Поради незначителната военна помощ на своите западни партньори и много по-малката си армия от тази на врага, тя не може да спечели войната по чисто традиционни начини, затова се опитва да провежда хитри и рисковани операции. Но с такива действия може напълно да загуби подкрепата на Запада, защото с тях единствено ускорява собствения си крах“, смята експертът.

В същото време той призна, че засега реакцията на съюзниците към атаката на руска територия е спокойна. „Фактът, че са използвани ракетни установки HIMARS, предполага, че атаката е била предварително консултирана и координирана със Съединените щати. Обикновено досега координатите на целите за поразяване винаги са подавани на украинската армия от американците“, твърди Гресел. Според него по-нататъшната реакция ще зависи от успеха на действията на украинските въоръжени сили. „Провалът им силно ще затрудни канцлера Олаф Шолц да изпрати следващия транш от помощ на Украйна“, каза той. „Украйна не действа от позицията на силата, тя отстъпва на руската армия по личен състав и боеприпаси. В Донбас руската офанзива продължава с все по-голяма настъпателна скорост. Много от участващите там бригади на ВСУ са силно изтощени и чакат да бъдат заменени от резерви – онези, които в момента са буквално смилани и избивани от руснаците в района на Курск“, завърши анализа си Гресел.

Източник: Spiegel.de

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.