Германия спира доставките на тежки бойни машини за Украйна, не вярва във възможностите на Киев да обърне войната

Германското министерство на отбраната е решило да спре доставките на тежко военно оборудване за Украйна, тъй като не вярва, че Киев ще успее да обърне хода на военните действия и да си върне отнетите й от Русия територии, съобщават немски медии.

Според „Билд“ във вътрешен документ, публикуван от военното министерство на Германия, се посочва, че Бундесверът повече няма да изпраща танкове Leopard 2 на Украйна въпреки, че има налични около 300 единици.

Вижте публикацията на Юрген Наудит, в. „Билд“ ТУК

В документа конкретно пише, че прехвърлянето на Украйна на танкове Leopard 2, бойни машини на пехотата БМП Marder и гаубици Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) приключва.

Според информацията на изданието германското министерство на отбраната не вярва, че Украйна ще успее да обърне хода на военните действия и да си върне отнетите й от Русия територии, въпреки усилията на украинския президент Володимир Зеленски да продължи настъплението срещу руските сили. Тази перспектива идва в критичен момент, тъй като мащабната контраофанзива на Украйна от лятото на 2023 г., се провали и „след това пречупване на украинските сили до днес те само губят територии“.

Още през есента на 2023 г. Зеленски призна трудностите на контраофанзивата, а руските официални лица я обявиха за неуспешна. Решението на Берлин да не предоставя допълнително тежко оборудване, включително така необходимите танкове Leopard 2, предполага промяна в политиката на Германия по отношение на войната в Украйна.

Това разкритие може да намали очакванията в Киев, където официалните лица неспирно търсят по-голяма военна подкрепа от западните съюзници, за да поддържат темпото на бойното поле.

„Билд“: Шолц игнорира исканията на Зеленски. Решението на Байдън да отложи срещата за Украйна в Рамщайн заради урагана „Милтън“ бе само извинение

Зеленски съобщи, че е поискал от германския канцлер Олаф Шолц разрешение за нанасяне на удари срещу Русия с предоставени на Украйна западни далекобойни оръжия, и е поискал гаранции за бързо присъединяване към НАТО. Според доклада обаче Шолц не е дал на Зеленски директен отговор на тези му искания.

Промяната в позицията на Германия може да е знак и за промяна в позицията на НАТО относно по-нататъшната подкрепа за Украйна.

Източници: defence-blog.com, vz.rueadaily.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.