Герасимов съобщи на Путин, че нахлуването в Курска област приключва с разгром за украинските сили

Операцията срещу Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) приключва с разгром на врага и достигане на границата, а настъплението на ВСУ в пограничния район на Русия в Курската област е спряно. Това съобщи на руския президент Владимир Путин на 7 август Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на руската армия.

Украинската армия навлезе на руска територия в Курска област. Путин: Това е мащабна провокация

„Настъплението на противника в пограничната територия на страната в посока Курск е спряно благодарение на действията на подразделенията за защита на държавната граница заедно с пограничните и усилващите части, въздушните удари, ракетните войски и артилерийския огън. Операцията е пред приключване и ще завърши с разгром на противника и достигане на държавната граница“, заяви Герасимов на среща с руския президент.

Той отбеляза, че в нападението срещу Курска област са участвали около 1000 украински военнослужещи. Настъплението е започнало в 5:30 ч. на 6 август.

„Загубите на противника възлизат на 315 души, от които най-малко 100 убити и 215 ранени. Унищожени са 54 единици вражеска бронирана техника, включително седем танка“, каза той.

Герасимов каза още, че целта на ВСУ е била да превземе Курска област.

В момента руският президент провежда среща с ръководителите на службите за сигурност, Министерството на отбраната на Русия, Генералния щаб и ФСБ относно ситуацията в Курска област.

В навечерието на 6 август ВСУ със силите на около 300 бойци, подкрепени от 11 танка и над 20 бойни бронирани машини, атакуваха руските позиции край Николаево-Дарино и Олешне в Курска област. Украинската диверсионно-разузнавателна група е разгромена. Следственият комитет (СК) на Руската федерация образува наказателно дело.

През деня украинската армия атакува региона още няколко пъти, включително с помощта на безпилотни самолети. По данни на помощник-министъра на здравеопазването Алексей Кузнецов са ранени 24 души, включително шест деца.

Захарова посочи, че нападението е терористична атака срещу цивилни граждани. Руският президент Владимир Путин нарече случилото се мащабна провокация от страна на киевския режим.

„Както знаете, киевският режим предприе поредната си мащабна провокация. Той стреля безразборно с различни видове оръжия, включително ракети, по цивилни сгради, жилищни домове, линейки“, заяви президентът.

Той уточни, че след заседанието ще изслуша доклад от силите за сигурност за ситуацията в Курска област.

Руският президент Владимир Путин възложи на първия вицепремиер на Руската федерация Денис Мантуров да координира усилията за оказване на помощ на жителите на Курска област.

„Бих искал да кажа, че въз основа на моя разговор с изпълняващия длъжността губернатор на Курска област (Алексей Смирнов) бяха дадени указания на редица граждански ведомства да предоставят необходимата помощ на жителите на региона правителството да се погрижи за това незабавно“, каза президентът, откривайки среща с членове на кабинета. Той възложи на първия вицепремиер Денис Мантуров да координира тази работа в началния етап.

Източник: „Известия“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.