В CAЩ искат отстраняването на Kpистaлинa Гeopгиева от МВФ заради руска пропаганда. Обявиха я за Pycки Aгент

Материал на американското бизнес издание „Форчън“ призова за спешното отстраняване на Кристалина Георгиева от поста директор на Международния валутен фонд.

Текстът със заглавие: „След 2 години сеене на руската пропаганда, МВФ се завръща в Русия и открито се конфронтира със Запада“ е пълен с обвинения, че в своите доклади за руската икономика МВФ се осланя единствено по московската статистика, която от своя страна е изопачена и прикрива ключови индикатори за реалната й оценка.

С тези свои действия, според изданието, МВФ реално обслужва машината за дезинформация и пропаганда на Москва и дава аргументи на Путин да твърди, че икономически Русия просперира и да обезкуражава санкциите, изтъквайки тяхната неефективност.

В материала е цитирана Агате Демаре, глобален директор по прогнозиране в Economist Intelligence Unit, според която „истинският проблем е в западните страни, експертите и медиите, цитиращи данни за икономиката на Русия. Вероятно същите трябва да отделят време да поставят под съмнение руските данни, а не сляпо да разпространяват тезите на Кремъл. ”

Материалът е в светлината на новината от миналата седмица, че МВФ планира да изпрати своя мисия в Москва, която да направи оценка на руската икономика и да даде съвети за нейното развитие. Девет европейски държави незабавно възнегодуваха, изтъквайки че е недопустимо МВФ да възстановява диалога със страна-агресор и изразиха опасения, че това ще навреди на имиджа на МВФ.

„Форчън“ припомня скандала от преди три години когато Георгиева трябваше да се оправдава по обвиненията, че е манипулирала данните на Световната банка, където тя заемаше поста на главен изпълнителен директор. Тогава разследване на одиторската компания WilmerHale, установи че под ръководството на Георгиева са манипулирани данните за Китай за 2018 и 2020, за да излезе Пекин по-напред от САЩ в класацията на годишните си доклади Doing Business. Разследването беше поръчано от новото ръководство на Световната банка, когато Георгиева вече ръководеше МВФ.

Материалът обвинява Георгиева, че обслужва авторитарните режими на Русия и Китай:

„Антиамериканските, антизападните и проавторитарните пристрастия на Кристалина Георгиева като управляващ директор на МВФ станаха твърде опасни, за да продължаваме да ги игнорираме. Ние далеч не сме първите, които изразяват тези опасения. Много служители от администрацията на Байдън преди това публично изразиха липсата си на доверие в ръководството на Георгиева. Десетки висши избрани длъжностни лица в САЩ и от двете партии призоваха за нейното отстраняване.

Конгресменът Патрик Макхенри и Комитетът по финансовите услуги на Камарата на представителите призоваха за незабавното отстраняване на Георгиева тази пролет: „Работата на г-жа Георгиева както в Световната банка, така и в МВФ страда от етични пропуски. В МВФ г-жа Георгиева управлява в период, в който Фондът й е бездействал, когато е било належащо да се потърси отговорност от Китай за несъобразяването му с международните норми… Доказаните провинения на Георгиева в това, че в миналото е манипулирала изследванията в полза на Китай и подозренията, че в момента прави същото за Русия, я правят неподходяща да ръководи институцията.“

Източник: fortune.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Това е последният коментар, който публикувам тук:
    Отворете си очите и ушите!
    Вашият остров на “истината” приключи.
    Ако още някоя заблудена “овца” не е наясно какво се случва- проблемът си е неин.
    Толкова можах да направя.
    Вижте кой ви превзе водите и земите.
    С вас бях дотук.

  2. П.П.- прегръдки на трима от вас, с които се запознахме. Прегръдки и на още един човек- не се запознахме лично, засега….
    До скоро, дружки:)
    Едни от най-прекрасните хора, които съм срещала в живота си- истински, искрени, честни и достойни Българи.
    Вие си знаете кои сте- другарчета:)
    Умишлено няма да кажа кои сте:)
    Прегръщам ви и ви обичам!
    Толкова- че много се разчувствах, за ужас на влечугите:)

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.