В Словакия съдят бившия премиер и министъра на отбраната заради подарените изтребители на Украйна

Словашкото министерство на отбраната е подало наказателен иск в съда срещу бившия министър-председател Едуард Хегер и неговия министър на отбраната Ярослав Над за подарените изтребители на Украйна. Това съобщи в петък настоящият държавен секретар на министерството на отбраната Игор Мелихер. Новината бе отразена от европейското издание на Politico.

Сн: Държавният секретар на министерството на отбраната Игор Мелихер

Медията припомня, че Словакия дари на Украйна целия си флот от изтребители МиГ-29 от съветската епоха и две противовъздушни системи през пролетта на 2023 г., с което стана първата държава, изпратила бойни самолети на Киев след началото на войната от февруари 2022 г.

„Това решение [за даряването на изтребителите] остави небето ни без защита и постави гражданите ни под риск за безопасността им“, заяви Мелихер на пресконференция в петък, като нарече този ход противоконституционен.

„Тези двама господа успяха да обезоръжат Словакия по-добре от всеки друг враг“, каза Мелихер. „Ярослав Над предаде Словакия, своята родина. Той е национален предател“.

Хегер, който беше премиер на Словакия в периода 2021-2023 г., и Над, който е бил министър на отбраната в периода 2020-2023 г., ще бъдат обвинени в извършване на саботаж, злоупотреба с правомощията си като държавни служители и в нарушаване на служебните си задължения при управлението на чужда собственост, съобщи словашкото Министерство на отбраната.

Настоящият словашки премиер Роберт Фицо, който беше избран през октомври 2023 г., спря военната помощ за Украйна малко след встъпването си в длъжност.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. БРАВО НА СЛОВАКИЯ !
    Сега остава открит въпросът:
    КОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОБЕСИ НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ ПО ДИРЕЦИТЕ ОТ ВИДИН ДО РЕЗОВО?

  2. Кога ще бъдат наказани нашите национални престъпници, тези, които изринаха милиарди за американските изтребители на чертеж, тези, които изпращаха бомби за да се избиват руснаците взаимно и тези, които настояват това да продължава, с кретенското обяснение за евроатлантическата ни принадлежност, кога???

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.