Въпреки заплахите на САЩ Индия задълбочава връзките си с Русия и прегръща многополюсния модел

Автор: С.Л. Кантан, globaltimes.cn

Поразително е какво огромно влияние имат САЩ в цял свят, макар да представляват само около 5 % от световното население. Обяснението на тази тяхна прекомерна сила е сценарият „разделяй и владей“, който действа безотказно, стига имперската страна да е по-силна и по-богата от геополитическите си пешки. Пред очите ни обаче през последните години тази диференциална мощност на САЩ се свива бързо, както свидетелстват безбройните геополитически събития, в това число и течащата в момента визита на индийския премиер Моди в Русия.

Когато започна Руско-Украинският конфликт, САЩ силно се надяваха, че отношенията на Индия с Русия ще се влошат. Но тази тяхна фантазия се изпари бързо. Индия продължава скоростно да засилва търговските и дипломатическите си отношения с най-санкционираната страна в света. Независимо от заплахата от още американски санкции, Русия се превърна в доставчик номер 1 на петрол за Индия, която от своя страна е и най-големият купувач на руски петрол, пренасян по море. През юни Индия е купила от Русия удивителните 2,13 милиона барела петрол дневно.

Продължавайки да дразни Вашингтон, Индия зае неутрална позиция относно Украйна, а Моди дори отказа да отиде на срещата на върха за мир в Швейцария, организирана от западните държави.

Игнорирайки публичните заплахи на САЩ, Моди увеличи значително военното си сътрудничество с Русия. Така например Индия купи руски ракетни отбранителни системи S-400 и още много други оръжия, превръщайки Индия в най-големия купувач на руско въоръжение в света. Още по-забележително е, че Индия и Русия обмислят сътрудничество в множество стратегически области, като съвместно производство на оръжия, взаимно право на достъп до военните си обекти, съвместно разполагане на войски, бойни кораби и изтребители в тях – което ще е безпрецедентно за Индия – и логистични споразумения, които да улеснят взаимното използване на военните си бази за презареждане с гориво, ремонт и запасяване.

Руският външен министър Сергей Лавров описа отношенията на Русия с Индия като „специално и привилегировано стратегическо партньорство“. Министърът на външните работи на Индия Субрахманям Джаишанкар добави, че „Единствената константа в глобалната политика е дълбокото приятелство между Индия и Русия“.

Имайки предвид, че щатският долар е в основата на голяма част от богатството и влиянието на Американската империя върху света, беше изумително с какъв ентусиазъм Индия прегърна дедоларизацията. Индия и четири държави от АСЕАН наскоро пуснаха дигитална платформа, която позволява незабавни трансгранични разплащания, заобикаляйки могъщия долар. Миналата година Индия и ОАЕ подписаха споразумение за разплащания в техните местни валути. А 60% от руско-индийската търговия в момента се извършва в рубли, или в рупии.

Има още две трансформативни сделки във връзка с търговията: морският път Ченай-Владивосток и Международният транспортен коридор Север-Юг (INSTC), които са насочени към дългосрочна интеграция на руската и индийската икономики. Тези инициативи имат безспорна двустранно печеливша парадигма. А INSTC вкарва в системата си и Иран – още един американски противник. Въпреки заплахите на САЩ Индия сключи 10-годишно споразумение за развитие на иранското пристанище Чабахар.

Но откъде идва това внезапно прозрение? Отговорът е в глобалните събития през последните четири години.

Още в началото на операция „Ковид“, империалистките прорицатели на Запад заявиха, че пандемията бележи началото на края на Китай като индустриална сила. Те предсказваха, че „целият свят“ ще се отдели от Китай и бързо ще пренесе производствата си от там в собствените си или в приятелски страни. Китай обаче продължи своя възход и дори стана най-големият износител на коли в света.
След това дойде войната в Украйна, която се очакваше да доведе до колапса на Русия и до смяна на режима в Кремъл. Това, според западните планове, беше войната, която ще свали Путин от власт. Вместо това Русия победи обединените сили на САЩ и Европа на бойното поле в Украйна. Можем да го заявим с пълна тговорност, въпреки че конфликтът все още не е финализиран. Освен това, руската икономика продължи да расте и задмина тази на Германия (по ниво на покупателната способност), а после задмина и икономиката на Япония, превръщайки се в 4-та най-голяма икономика в света. А когато САЩ замразиха 300 милиарда долара руски валутни резерви, лидерите на развиващите се страни започнаха да гледат на САЩ като на икономически терорист. Това доведе до разрастване на БРИКС и ускоряване на дедоларизацията.

След това дойде клането на жени и деца в Газа. Когато Международният наказателен съд и Международният съд по правата на човека започнаха да описват действията на Израел като „геноцид“, Западът бързо отхвърли мнението им, разкривайки пред света цялата празнота и несъстоятелност на защитавания от него еднополюсен модел на света с израза – „основан на правила международен ред“.

Американската империя деградира и показва все по-голямата си зловредност и паразитизъм. Поради това Индия – както и голяма част от Глобалния юг – заложиха на стратегическа нееднозначност и многополярност. На САЩ им е оставен избора или да се присъединят към този нов и мирен многополярен свят, или да се превърнат в недоволен и изолиран бивш хегемон.

Авторът С.Л. Кантан е геополитически анализатор, колумнист, блогър, подкастър и писател, базиран в Бангалор, Индия. Негови статии могат да бъдат намерени в Substack, X, и др.

Източник: globaltimes.cn

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.