ВСУ атакуваха с дрон-камикадзе Запорожката АЕЦ. Захарова: Киев започна ядрен терор на континента

Сн: Черен дим се издига над Запорожката ядрена централа в Енергодар, снимка: Канцеларията на украинския президент чрез АП

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) удариха Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) с дрон-камикадзе, след атаката възникна пожар в охладителните системи на станцията. Няма пострадали в резултат на удара. Няма опасност от експлозия, радиационният фон е нормален, на мястото работят служители на Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация. Украинските въоръжени сили са атакували Запорожката АЕЦ с дрон камикадзе според директора по комуникациите на Запорожката АЕЦ Евгения Яшина. Експертите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в атомната електроцентрала в Запорожие са чули експлозии и са видели тъмен дим в северната част на централата. Това се казва в публикация на организацията в социалната мрежа „X“ (бивша Twitter). Киев, под ръководството на Запада, подкопа глобалната енергийна сигурност и сега се впусна в ядрен терор на континента, коментира в канала си в Telegram официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

ВИЖ ВИДЕО С ГОРЯЩАТА АЕЦ „ЗАПОРОЖИЕ“

„Терористите в Киев, под ръководството на колективния Запад, унищожиха страната си, убиха народа на Украйна, подкопаха глобалната енергийна и продоволствена сигурност и сега започнаха ядрен терор на континента“, заяви Захарова. „Къде е Рафаел Гроси и цялата МААЕ? Ще извърши ли тази структура на глобалисткото ООН поне някаква проверка в този критичен момент?“, пита говорителката на руското външно министерство.

Инспекторите на Международната агенция за атомна енергия ще се запознаят по-късно с последствията от удара на ВСУ с дрон-камикадзе по охладителните системи на Запорожката АЕЦ), когато това е безопасно, съобщи за ТАСС Евгения Яшина, директор по комуникациите в централата.

„В резултат на обстрела на съседния град Енергодар от страна на ВСУ възникна пожар в обекта на охладителните системи на АЕЦ. В момента и шестте енергоблока на станцията са в студено спиране, няма опасност от парна експлозия или други последствия. Радиационният фон около АЕЦ и град Енергодар е в норма“, съобщи по-рано тази вечер губернаторът на Запорожка област Евгений Балицки в канала си в Telegram.

Балицки добави, че на мястото на пожара работят служители на Министерството на извънредните ситуации; той призова жителите на Запорожка област да „запазят спокойствие“ и да се доверяват „само на проверена и официална информация“. „Заедно с ръководството на станцията държим ситуацията под контрол (…) Ситуацията е напълно контролируема и няма никакви последствия за станцията и жителите“, подчерта губернаторът на Запорожка област Евгений Балицки.

Според директора по комуникациите на Запорожката АЕЦ Евгения Яшина няма пострадали. „Системите за охлаждане на Запорожката АЕЦ, които са ударени от украинските въоръжени сили, са разположени далеч от енергоблоковете, на брега на Днепър“, добави тя.

За първи път след обстрела и атаките на Въоръжените сили на Украйна през 22 г. инфраструктурата на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) получава толкова сериозни щети, съобщи Евгения Яшина. Тя уточни, че украинските въоръжени сили са атакували Запорожката АЕЦ с дрон камикадзе. В същото време, според нея, пожарът в охладителните системи на станцията не е повлиял по никакъв начин на нейната работа. „За охлаждане е необходима охладителна кула. Блоковете в момента са спрени и охладителната кула не участва в охлаждането. Работата на бризгалните басейни е достатъчна“, обясни директорът по комуникациите на станцията.

Дронът-камикадзе, с който ВСУ атакуваха Запорожката атомна електроцентрала, беше изстрелян от отсрещния град Никопол, контролиран от Киев. Това съобщи в канала си в Telegram председателят на Комисията по въпросите на суверенитета, патриотичните проекти и подкрепата на ветераните на Обществената камара на Руската федерация Владимир Рогов.

„Днес, около 21 часа московско време, бойци на ВСУ атакуваха Запорожката АЕЦ с дрон-камикадзе. По предварителни данни дронът, с който бойци на ВСУ нанесоха удар по Запорожката атомна електроцентрала, е изстрелян от град Никопол, Днепропетровска област, разположен на десния бряг на Днепър и намиращ се под контрола на режима на Зеленски“, съобщи Рогов. Той подчерта, че операторът на украинския дрон-камикадзе „прекрасно е знаел къде удря“ и нарече обстрела на Запорожката АЕЦ „целенасочен и умишлен удар“. „Това е още един пример за ядрения тероризъм, който режимът на Зеленски успешно практикува с одобрението и съучастието на Запада“, отбеляза той.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Безспорен факт е че Украйна е тотално фашизирана и пропита от омраза и желание за подли диверсии и крупно вредителство към Русия. Чудя се кога успя цялото население толкова масово и до такава степен да се настърви срещу родствено близкия му руски народ с когото около век са делили и неволи и радости от успехи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.