Войната на унизените! Яйца и домати срещу машината за Репресии ГЕРБ и Народът срещу Хунтата! Кой ще победи!

„Яйцата, виковете и обидите към властта не са аргумент за нищо. Отвратително е да гледаш как мнозина гонят един. Отвратително е да унижаваш публично един човек, бил той и премиер. Сред хвърчащи яйца и домати всеки разумен разговор е безсмислен“. Това заяви днес в интервю за „Дойче веле“ водещият на „Панорама“ Бойко Василев. Колва чувствителност и какво изящество на изказа, нали? Само дето плещи пълни глупости.

Проблемът с преследването и унижаването не е от днес, нито от вчера. И не са двама-трима политици и един социолог жертвите. Обруганите персони от протестиращите представляват и защитават една власт, чието функциониране и по-нататъшно управление е обида и унижение за всеки нормален българин. Същата тази гербаджийска власт от години преследва и репресира неудобните и несъгласните с модела на управление. Управление, затънало в корупционни и институционални скандали и сравнимо единствено с латиноамериканска дясна хунта, спусната от ЦРУ с цел контрол на колонията.

Медии, журналисти, съдии, адвокати и граждански активисти у нас са преследвани като дивеч, унижавани и постоянно заплашвани. Подлагани са на отвратителни атаки от медиите на ГЕРБ и Пеевски. В арестите лежат хора, само защото са неудобни и инакомислещи. Това е саморазправа, мафиотско отмъщение. Кой досега е подкрепил тези хора? В „Панорама“ Бойко Василев казал ли е и една дума за репресиите срещу тях? Срещу председателя на ВКС Лозан Панов излязоха мутри с отрязани кървящи агнешки главички. С яйца бяха замеряни представители на опозицията и на малкото опозиционни медии. Къде бяха не само „Панорама“, но и всички т.н. национални телевизии и големи медии?

Срещу опозиционни журналисти са заведени дела, повдигнати са скалъпени обвинения от прокуратурата – само защото критикуват властта на Борисов и ръководството на прокуратурата. Да подчертаем: Ръководството – не цялата прокуратура! Върху тях се стоварват ДАНС, МВР, НАП, КПКОНПИ… А брутално битите и влачените по арестите протестиращи? Думата им дадоха няколко медии и само те ги защитиха.

Едно е да разсъждаваш по принцип колко е кофти преследването и унижаването, а съвсем друго е да те влачат по съдилища и да те мачкат по поръчка всякакви институции… и то с години, до безкрай. Да си бил в ареста, защото си в черен списък с неудобните на властта на Хунтата. Да са те следили, подслушвали и да са заплашвали теб и близките ти. Трябва да си го преживял, за да го разбереш, а после и да тежат думите ти.

В последното издание на „Панорама“ при Бойко Василев гостува Йордан Цонев, депутат от ДПС и зам.-председател на движението. Този човек е верен другар на Делян Пеевски и защитава неговите интереси и тези на Ахмед Доган. Има много съмнения, че тримата са свързани с корупционни схеми. За това има безброй факти и доказателства в медиите и социалните мрежи. Цонев е наричан още Данчо Ментата. Но той и подобни нему политици се радват на голям интерес и внимание от страна на медиите на властта. Това не унизява ли – освен публиката – и самите журналисти, които работят в тези медии и са сравнително добре информирани кой – кой е?

Не е ли унизително положението, в което е поставена българската журналистика? А българската култура? Рекламният пазар е под диктата на бизнес кръга около Пеевски. Достъпът до реклами на медиите, които се опитват да бъдат обективни и критикуват корупцията, е отрязан. Целта е да бъдат смазани финансово. Бизнесмени и Рекламодатели са заплашвани от властта да не сключват договори с опозиционни издания.

Благодарение на управлението на Борисов България е на последно място в ЕС по всички показатели, свързани с качеството на живот и на първо по смъртност, корупция, заболеваемост, неграмотност, катастрофи, насилие в училищата и пр. Това не е ли унизително, бе Василев Бойко?

Какво са снимките на чекмеджето на премиера пълно с милион евро, златни кюлчета и гарнирани като черешка върху торта… с пистолет? А изтеклите записи с ужасяващите квалификации на простака Борисов по адрес на европейски лидери, а обидите на същия към председателя на българския парламент? А самото поведение на Караянчева? На такъв безпрецедентен срам и унижение българската нацията не е подлагана от десетилетия.

Не е ли тежко унижение и несправедливост разделянето на българите на такива в държавната администрация, облагодетелствани от властта и… всички останали? Кога тези проблеми са били теми в „Панорама“?

Над 1200 интелектуалци се подписаха в подкрепа на исканията за оставка на Бойко Борисов, Иван Гешев и цялото правителство. И броят им продължава да расте лавинообразно. Учени, преподаватели и бизнесмени – хиляди представители на елита надигнаха глас срещу смразяващата хунта. Тях попита ли ги някой за мотивите им, за гражданските им позиции? Някой защити ли тяхното право на мнение? Колко пъти властта ги е унизила, за да искат сега оставка на управлението? Въобще някой задава ли си тези въпроси?

Преследването и унижението на инакомислещите умни хора в това общество обаче е само част от общия голям проблем, наречен управление на ГЕРБ. Какво е то и какво трябва да бъде. Понякога в дискусията се появяват яйца, защото стотици хиляди българи са на ръба на тоталната радикализация лъгани, ограбвани и унижавани цяло десетилетие. В други държави вдигат барикади, бият се с полицията като лъвове. Всеки плаща цена – и управляваните, и управляващите. И е крайно време господата от Хунтата да проумеят, че има и медии, като Skandalno.net, които не мечтаят да се продадат на властта им, а са верни на смисъла на съществуването си – да критикуват властта. И в тоя ред на мисли истинският журналист няма как да е безпристрастен зрители. Автентичният журналист има мнение и го изказва, понякога дори крещейки.

Освен това е крайно време в това заспало и феодализирано от ГЕРБ общество да се заговори и за морала. Време е еснафът да се осъзнае като модерен гражданин и да скочи на война за морала. Ето това е войната на протестиращите на жълтите павета срещу властта. А властта на хунтата иска да определя правилата за воденето на тази война, което е абсурд, защото войната е срещу нея. Хилядите на площадите нямат джипки, чекмеджета и корпоративни партии зад гърба си. Нямат на свое подчинение полиция, жандармерия, тайни служби, армия, черни каси с десетки откраднати милиарди евро, НСО, прокуратура, парламентарно мнозинство, институции и отряди от мутри (охранители). Протестиращите отвреме – навреме се „въоръжават“ с яйца. През останалото време веят знамена и надуват свирки, за да подсилят изстраданото яростно „Оставка!“. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Безумие е, след като им позволяваме да си узаконят властта, да протестираме. Протестите са „постфактум“. Ако не им провалим фалшивите избори, те ще се самоизбират вечно.

  2. ОТ 2013 ГОДИНА ДО ДНЕС ЗА БОЙКО БЪЛГАРОУБИЕЦА ЦВЕТАНОВ ПЕЕВСКИ ДУГАН И ГЕШЕВ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН Е КЪСНО ДА СИ ТРЪГНАТ КАТО ЧАУШЕСКУ ЗАТУЙ РУМЪНЦИТЕ СА НАПРЕД ОТ НАС И НИ ИЗПРЕВАРВАТ НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.