Вован и Лексус пред Карбовски: Режимът в Киев поддържа телефонни измамници, които ограбват руски пенсионери и ги изнудват да се самозапалват (С ВИДЕО)

В Украйна има около 2000 офиса, кол- центрове, където около 50 000 души всеки ден звънят на руски пенсионери и се опитват да ги измамят. Около 100 хиляди души в Украйна се занимават активно с това. Това са хора, които работят от 9 до 18 часа. Според статистиката тези офиси, които се намират в Украйна, са откраднали някъде около $2 милиарда. Това казаха пред Мартин Карбовски руските комици Вован и Лексус. Те са известни с това, че се обаждат на световни политици като Борис ДжонсънХилъри КлинтънДжордж Буш, представяйки си за друг политик и провокират събеседниците си да кажат неща, които никога не биха споделили пред обществото. От техните пранкове излязоха много разкрития за световната политика.

Освен знаменитите си пранкове двамата имат и друга лична кауза – да се борят с тези телефонни измамници, които ограбват руски пенсионери, престъпна практика, позната и в България.

Пред Карбовски двамата разказаха, че след като украинците от кол-центровете измамят някого и той преведе парите си по тяхна сметка, го изнудват, като обещават да му върнат всичко, ако взриви „Коктейл Молотов“ в някой магазин или дори се самозапали на публично място. В Русия има случаи на пенсионери, които изпълняват искането на измамниците и освен че остават без пари се сдобиват и с наказателно обвинение.

Целият разговор на Карбовски с Вован и Лексус може да гледате в Пейтриън канала на Карбовски, а във видеото долу можете да гледате 1 час от разговора.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Интервюто на Карбовски с Вован и Лексус:

– Разкажете ни за „пранка“ с Хилъри Клинтън.

– Говорихме с Хилъри, полският президент ни даде нейния контакт. Бившият полски президент Квашневски. И съответно ние се свързахме с нея по телефона. И говорихме няколко минути. Но това беше интересен разговор, защото сега ще има избори и, естествено, кланът Клинтън е много сериозно замесен в това. Това е нещото, което според тях беше много интересно за нас. Така че това е историята. Но ние попитахме какво смята да прави. На какво е готова? Готова ли е да търси компромати срещу Доналд Тръмп, за да му попречи да спечели? Нещо повече, сякаш… изглеждаше, че има намеса. И нейната позиция за украинската война. Тя каза, че украинците умират за да бъде избран Джо Байдън. Беше много интересно.

– Сега искам да поговорим малко за Вас. Кои сте Вие? От къде идвате? И учили ли сте за това? Какво правите? Къде сте учили?

– Не че сме се учили, защото, според мен, не можеш да се научиш. Ние може би сме пионерите в този жанр. Ние нарекохме това пранк журналистика. Но жанрът на този вид телефонни шеги не е нов. Защото на Запад е имало и има много радиостанции, където диджеите са се обаждали на живо на различни политически фигури. Лъгали са ги, правили са пранкове с тях. Но по същество това са били някакви такива по-смешни истории, хумористични, където хората просто са се шегували и са се забавлявали. А ние си помислихме, защо да не го направим просто по темата на деня, както се казва. Така че да бъде интересно с оглед на социално-политическата ситуация. И така, че да бъде в полза на обществото. Защото все пак политиците, те трябва да носят отговорност пред народа си, пред избирателите си. И така започнахме да записваме… навярно разкриваме задкулисието на политическия живот. Защото в интернет, по телевизията виждаме една картина, но в действителност, когато говориш на четири очи с такъв политик, виждаш съвсем друга реакция и съвсем други отговори. И понякога точно този вид лицемерие е най-интересно да се покаже на хората.

– Да, за това ви се възхищавам. Защото и у нас правят същото, само че измамените са пенсионерите. Знаете ли за този пранк с пенсионерите в България?

– Не.

– Едни хора, които се наричат крадци, се обаждат на по-възрастните и казват- синът ти има проблем с полицията, дай, имаш пари. Тате, бабо, тук съм, елате ми помогнете. И възрастните хора се плашат и дават пари на някое такси. Разбирате ли? Това е същата технология, но Вие я правите интересна…

– Но ще Ви кажа, че Русия направи крачка напред в това отношение. При това за много години напред. Тези обаждания, както казахте, се практикуваха в Русия през първото десетилетие на новия век. Те бяха масови. Обаждаха се предимно хора от затворите. И по този начин се опитваха да вземат пари от картата или нещо друго.

Искам само да кажа, че сме много запознати с тази тема. И как стоят нещата с това в Русия. Сега ще Ви го обясня. Историята в Русия сега е, че в Украйна има около 2000 офиса, кол- центрове, където около 50 000 души седят на компютри, носят слушалки, звънят на руски пенсионери и се опитват да измамят руските пенсионери. В този бизнес активно участват, според статистиката, 100 хиляди души в Украйна. Това е минимума. Кой работи? Това са хора, които идват в офиса. Работят от 9 до 18 часа. Те имат план. И по статистика тези офиси, които се намират в Украйна, те са откраднали някъде около $2 милиарда. За себе си в Украйна.

– От руснаците?

– Да, от руснаците. Това е целенасочен бизнес. И не работи по този начин, че им се обаждат, че са катастрофирали, или им трябват пари, или някой отива в затвора. Имат друга схема. Обаждат се от името на мобилни оператори. И им казват, че тяхната карта е блокирана или трябва да бъде подновена. Ще получат SMS, трябва да съобщят кода. Защото разликата между България и Русия в банково отношение е проста. Тоест, ако преведете пари някъде, по някаква сметка, след секунда ще ги имате в тази сметка. Дори милион рубли, колкото искате. В Европа трябва да чакате поне няколко дни. Ако така се превеждат пари. И в това е разликата. Те се възползват от това. След това ги превеждат в сметката си. След това ги превръщат в криптовалута и ги отнасят в Украйна. После спонсорират украинската армия. Но този бизнес се намира изключително в Украйна. Стана точно такъв официален бизнес. Тоест украинските власти позволяват тези офиси и кол-центрове да се поддържат. Това вече е бизнес. Това вече е франчайз. Вече е конкуренция. Тоест те освен това се и състезават помежду си кой ще държи повече такива офиси, кой повече руснаци ще измами. Тази схема, когато се обаждат конкретно, че синът Ви е в беда, е стара схема. При нас е така поради факта, че нашите IT технологии са развити. И това, което правим е, че сега се борим с това с програма, която е против измамите – антифрод. Тя прихваща това обаждане и то стига до нас и ние самите вече комуникираме с тези измамници. И правим пранк вече с тях.

– Не знаех това.

––

– Кажете ми име на български политик. Сега искам да направя с Вас… Знаете ли имената на някои български политици?

– Познаваме Вашия вече легендарен Борисов.

– О, легендарен вече? В Русия.

– Чували сме много за него, да.

– Ако не записвахме, може би щях да Ви помоля да направите пранк с Борисов, щеше да бъде много лесно и много забавно. Не познавате други наши политици, може би не е необходимо, защото казват, шефовете ни са в Брюксел и е скучно, вече не може да се шегуваме с това, разбирате ли. Имате ли врагове? С охрана ли ходите по улицата там?

– О, не. Ние не сме охранявани лица. Ние не сме, как да кажа, определено не сме в правителството, нямаме кортеж, мигащи светлини и съответно охрана. Ние сме частни лица.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.