Висш yкpaинcки военен: Pycия е струпала 500-хилядна армия в Дoнбac, под заплаха са 3aпopoжиe, Днeпъp, Cyми и Xapкoв

Руската армия е съсредоточила половин милион свои войници в южната и източната част на Украйна. Това заяви капитан 1-ви ранг от резерва на ВМС на Украйна, бивш заместник-началник на щаба на ВМС на Украйна Андрей Риженко, коментирайки падането на стратегическата украинска крепост Угледар.

На снимката: бившият началник на ВМС на Украйна Андрей Риженко

„Ако погледнем общата картина на боевете на линията на съприкосновение, ще видим, че руснаците са концентрирали изключително голям брой войски на юг и изток, около половин милион души са само в Донбас, можете ли да си представите…“, подчерта Риженко в ефира на телевизионния канал „Еспресо“.

Той припомни, че в началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна през 22 г., Руската федерация го направи с едва 150 хиляди руски войници и с тях воюваше на 7 различни направления по 3-хиляди километрова дъга от Киев и Суми до Донбас, Харков, Запорожие и Херсон

„Сега реално имат три пъти повече войници, които са съсредоточили на много по-тесен фронт, само на три направления, като задачата им е да завладеят напълно територията на Донецка област и да се приближат максимално до областните центрове – градовете Запорожие, Днепър, Суми и Харков. След като изпълнят тази задача, на втори етап ще започнат да ги обстрелват редовно с далекобойна артилерия и КАБ, става дума за 50-70 км. Това се прави с цел по-нататъшно дестабилизиране на социално-икономическата ситуация в Украйна, влияние върху населението и т.н.“, заяви капитанът от запаса на ВМС на Украйна.

По думите му Угледар е една от „точките“, които руската армия отдавна се опитва да превземе, съсредоточавайки там много сериозни сили.

„За съжаление, те успяха да превземат този град. Действително, имаше противоречива информация за ситуацията там. Ясно е, че там беше много, много трудно за нашата войска, защото там и навсякъде по фронта руската армия използва тактика на изтощение – те на практика засипват нашите въоръжени сили с огромно количество средства за поражение – КАБ, артилерия, реактивна артилерия мини и така нататък. Пехотата си я пускат едва когато всичко е изпепелено“, обяснява капитанът от 1-ви ранг.

Според Риженко сега, отчитайки описаните от него намерения на руснаците, Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна анализира обстановката, за да възпрепятства максимално руснаците при изпълнение на стратегическата им задача да деградират посочените градове – областни центрове.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.