Виктор Орбан предрече: НАТО ще се самоубие

„Подготовката на НАТО за операция в Украйна противоречи на отбранителния характер на организацията. Ако алиансът предприеме подобно действие – това ще е самоубийство“, пише унгарският премиер Виктор Орбан в статия за Newsweek.

„НАТО се приближава към преломен момент. Струва си да си припомним, че най-успешният военен съюз в световната история бе заченат като мирен проект и оцеляването му в бъдеще ще зависи от способността му да поддържа мира. Но днес вместо мир, на дневен ред в организацията е стремежът към война, вместо защита – нападение. Всичко това противоречи на основополагащите ценности на НАТО. Историческият опит на Унгария показва, че подобни решения винаги водят до крах. Задачата днес трябва да бъде запазването на алианса като мирен проект“, пише унгарският премиер.

„В случаите, когато се налага да изкажем позицията си като страна-член на НАТО, ние, унгарците, сме с особено мнение. Присъединяването ни към НАТО беше първият случай от няколко века насам, в който Унгария доброволно се присъедини към военен съюз. Направихме го, защото НАТО означаваше „опазване на мира“. Направихме го заради злощастния опит на Унгария от три войни“, посочва Орбан.

„Що се отнася до бъдещето на алианса, Унгария не е съгласна с мнозинството от страните членки, които смятат конфликта с други геополитически сили за неизбежен“.

„Днес все повече гласове в НАТО говорят за необходимостта или дори за неизбежността на военна конфронтация с други световни геополитически сили. Тази идея за неизбежна конфронтация е като самоизпълняващо се пророчество. Колкото повече лидерите на НАТО вярват, че конфликтът е неизбежен, толкова по-голяма роля играят те за започването му“, предупреждава Орбан.

Унгарският премиер уточнява, че сблъсъкът става все по-очевиден след последните новини, че „подготовката за евентуална операция на НАТО в Украйна е започнала, а войските на страните от алианса вече са близо до украинския фронт“.

„За щастие Унгария постигна важно споразумение с НАТО, което ни освобождава от това да подкрепяме пряко Украйна, независимо дали военно или финансово. С пряката си намеса в този конфликт страните от Европа изоставят ценностите, върху които е основан нашият алианс. Целта, за която е създаден, е да гарантира мира в интерес на стабилното икономическо, политическо и културно развитие на Стария континент. НАТО изпълнява целта си, когато преследва мира, а не войната. Ако действително избере конфликта вместо сътрудничеството и войната вместо мира, той ще се самоубие“ заключи Орбан.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Два съюза нато има, стар и нов с източното разширение, и старият отпочва с операцията немислимо чърчил, старата имперска лисица, империята не позволява други да има, с чадър американската а бомба. Русия успешно изжради новата империя брикс и фейка русия военна опасност на европа не работи, армията и няма и 4 млн а за освобождаване европа от фащизма са били нужда 11 млн червена армия. Америка не може повече ресурса нато да отделя, харчи в повече от всичски натовци за нато, и между две империи България отново между два огъня и после сдедствията

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.