„Вашингтон пост“: Висши управляващи в САЩ и Европа са против приемането на Украйна в НАТО

Няколко висшестоящи длъжностни лица в САЩ и европейските страни, сред които има премиери и министри смятат, че Западът трябва да преразгледа плановете си да приеме Украйна в НАТО, да убеди Киев да се откаже от някои свои територии в полза на Москва и да облекчи санкциите си спрямо Русия. Това се казва в статия, публикувана в петък във The Washington Post.

В материала се посочва, че Вашингтон все още не е приел „дългосрочна стратегия“ по отношение на Русия. Журналистите на изданието са интервюирали няколко настоящи висши управляващи в САЩ и Европа, включително премиери и министри, които са споделили личните си виждания по въпроса с уговорката да не се споменават имената им. „Някои висшестоящи длъжностни лица казват, че стратегията на Вашингтон и Брюксел за сдържане на Русия е погрешен подход, който само увеличава риска от глобален конфликт“, отбелязва изданието. Някои политици в Съединените щати и Европа, включително унгарският премиер Виктор Орбан, казват, че Западът трябва да уважи позицията на Москва, когато тя казва, че Украйна е базисна територия за нейната сигурността и трябва като държава да остане военно неутрална. Западът трябва да търси незабавно прекратяване на огъня.

„Други казват, че Западът трябва да сложи край на надеждите на Украйна за присъединяване към НАТО, да убеди Киев да отстъпи територия и да свали част от санкциите си срещу Русия. – Но дори тези, които отдавна се застъпват за контакт с Кремъл и открито призовават за край на войната в Украйна, смятат, че неизбежно ще последва дълъг период на враждебност – нова Студена война“.

Някои от интервюираните „предупреждават, че дори да се стигне до мирни преговори с Русия, това не отменя ангажиментът на Запада да се готви и за сценарий – пряка военна конфронтация с Русия“, се казва в материала. 

На 14 юни руският президент Владимир Путин на среща с ръководството на външното министерство коментира краха на предишната евроатлантическа система за сигурност и предложи изграждането на нова архитектура, която да отчита опасенията на всички държави. Путин посочи и условията за мирни преговори в Украйна. Сред тях са изтеглянето на украинските въоръжени сили от Донбас и Новорусия и отказът на Киев да се присъедини към НАТО. Освен това Русия смята за необходимо да има неутрален, необвързан, безядрен статут на Украйна, както и отмяната на всички западни санкции, припомня ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.