Вартоломей избяга от общата литургия с новоизбрания български патриарх Даниил

Вселенският патрирах Вартоломей не се появи на тържествената света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, която бе отслужена тази сутрин от новоизбрания български патриарх Даниил. По програма двамата трябваше да служат заедно с митрополити от Светия синод. Вартоломей пристигна вчера в София по покана на митрополит Григорий, който беше предстоятел на Светия синод до избора на нов духовен водач и един от двамата основни кандидати за него заедно с Даниил. Духовенството и хорът на патриаршеската катедрала бяха предварително уведомени, че тържествената служба в деня след избора ще бъде водена от новоизбрания български патриарх в съслужение с Вселенския Вартоломей. Това обаче не се случи.

Тази сутрин Вселенският патриарх не дойде в храма, а изпрати свои представители да участват в службата. Стана ясно, че Вартоломей не е отишъл и снощи на тържествената вечеря в чест на новоизбрания патриарх, а е излетял за Истанбул.

Новият български патриарх Даниил

Според нашите източници това е още едно доказателство за предварителния сценарий на глобалисткия кръг около Пловдивския митрополит Николай, който предвиждаше друг да заеме патриаршеския престол. След изненадващия избор на Видинския митрополит Даниил, Вселенският патриарх се разочаровал и побързал да си тръгне. В последните няколко години митрополит Даниил открито критикуваше истанбулската Вселенска патриаршия за неканоничните ѝ действия в подкрепа на разколниците в Украйна и лично Вартоломей за това, че призна така наречената Православна църква на Украйна, непризната от другите православни църкви.

Видинският митрополит Даниил беше избран вчера за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор.

Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил.

За Видинския митрополит Даниил гласуваха 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий – 66, имаше и три недействителни бюлетини. След това в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ се състоя и тържествената интронизация на новия български патриарх.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Не е ли по правилно да се пише Истамбулският митрополит на гръцката общност вместо т.н. „вселенски патриарх“ ?! Такова жуотно нема!

  2. Разбира се, че има вселенски патриарх и той винаги се е намирал в Константинопол и Истанбул!

      • На планетата Рен Вар от Междузвездни Войни.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.