Валентин Вацев: Русия се стреми към „Карибска криза-2“, след която САЩ ще Изгубят Влиянието си върху Света!

Нито една от великите сили няма да посегне към своите ядрени оръжия, но трета световна война е напълно възможна и даже задължителна, смята геополитическият анализатор.

Еднакво тъпо и безсмислено е да се обяснява светът с капризите на Путин или със старческите особености на Байдън. Трябва да се каже, че Русия воюва с Украйна, за да не допусне влизането на Украйна в НАТО, казва геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

– Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че ако има трета световна война, тя ще е ядрена и опустошителна. Възможен ли е такъв сценарий?

– Не. Защото и Байдън, и Путин са съгласни, че третата световна война няма да е просто война, а край на цивилизацията. Нито една от великите сили няма да посегне към своите ядрени оръжия. Но трета световна война все пак ще има. Това е войната, която ще започне, след като завърши сегашната война в Украйна. Третата световна война ще бъде една мрежова война, съставена от многобройни регионални погранични конфликти. По-късно във времето този период ще бъде запомнен като Периодът на воюващите царства. Лавров е прав, когато говори за трета световна война, но не е прав за това, че ще е ядрена.

– Защо тогава я използва?

– Защото ядрената опция стои в съзнанието на хората и трябва да се каже, че няма да се случи. Просто Лавров вдига залога в играта срещу Запада. Тук ще кажа следното – аз съм против да се говори непрекъснато за Путин. Който говори за Путин и само за него като единствен субект на руската политика, праща по дяволите политическата наука. Като политолог и като геополитик аз съм против да се извежда всичко като функция на душевния свят на Путин. Политиката на Русия днес не е каприз на някой си Путин, а е резултат от съгласието на четири елитни властни групировки.
 
Същото може да се каже и за Съединените щати. Абсолютно порочно и неуместно е да се извежда американската политика от душевния живот на престарелия Байдън. Тя е рационална и това, което виждаме е резултат от действията на много дълбинни слоеве в американското общество.
Еднакво тъпо и безсмислено е да се обяснява светът с капризите на Путин или със старческото слабоумие на Байдън.

Трябва да се каже, че Русия воюва с Украйна, за да не допусне влизането на Украйна в НАТО. Когато тази война завърши, следващата война ще бъде вече елемент на третата световна война. Светът вече не е еднополярен.

Сигурно си спомняте, че ние трябваше да скачаме от радост и възторжено да ръкопляскаме, когато Америка унищожаваше Ирак, Либия, Югославия. Тогава всичко беше хубаво и ведро. Тогава нямаше ужас и нямаше санкции на солидарния Запад към агресора САЩ. Значи, когато американоцентричният свят реши да унищожи някоя суверенна държава, това е за добро.

Трябва да се прави разлика между два въпроса. Първият е: Е ли светът американоцентричен. Отговорът е: Не, вече не е. Защото през последните 20 години се появиха и укрепнаха още два центъра на силата в света – Китай и Русия.

И вторият въпрос е: България в американоцентристкия свят ли живее? Отговорът е: Да. Освен Съединените щати, вече центрове на силата са и Пекин, и Москва. В Америка, разбира се, са заинтересовани това събитие да го изобразят като поява на терористи, или на лоши хора, или на луди авантюристи. Тези два нови центъра на силата не отстъпват по сила на Съединените щати. Рускоцентричният свят и китайскоцентричният свят са в дълбок геополитически и цивилизационен съюз, което ги прави по-силни от САЩ. Това, което става не е нито добро, нито лошо, а е просто резултат от естественото развитие на света.

– Засега изглежда, че политиката на Кремъл в Украйна може да претърпи крах. Възможно ли е като резултат Украйна все пак да влезе в ЕС и НАТО?

– Възможно е Украйна или части от нея да влязат в ЕС, защото Русия няма нищо против това. Но Украйна, нито цяла, нито с част от територията си не може да влезе в НАТО, защото невлизането на тези територии там е политическа цел № 1 на Русия. А идеята, че Русия търпи крах във войната, е част от украинската (т.е. – западната) пропаганда. Военно-временната пропаганда е важен елемент на всички военни действия. Да си спомним Сун Дзъ, който казва, че пътят на войната е пътят на измамата – когато си далече, трябва да изглежда, че си близо; когато си близо, да изглежда, че си далече; когато си слаб, да изглежда, че си силен; когато си силен, да изглежда, че си слаб.

Всички лъжат по време на война, това е част от военното изкуство. Украйна лъже така, че й плющят ушите, тя пласира своето лъготене на индустриално ниво, разбира се, с решаващата англосаксонска помощ. Русия лъже по-малко, като се опитва не толкова да лъже, колкото да заобикаля истината. Но целта на Русия е не да мами масовата аудитория, от която нищо не зависи. Русия мами противниците си.

Например Русия в момента се опитва да подмами Полша да влезе с войските си в Западна Украйна, за да унищожи полските войски там и да предизвика конфликт с НАТО.
На Русия й предстои да воюва с НАТО и в резултат на конфликта с НАТО пактът да активира чл. 5 от съюзния си договор, за да се стигне до Карибска криза-2. Русия не се бои от Карибска криза-2. Тя е готова за нея и доказателство за това е, че онзи ден Путин активира руските ядрени сили.

Русия търси Карибска криза-2 и след нея Америка вече няма да се смее подигравателно, когато Путин говори за червени линии. След тази криза Съединените щати ще се отнесат по-сериозно към това Източна Европа, Балканите и цялото постсъветско пространство да бъде оставено като зона за сигурност на Русия. И не само – САЩ ще изгубят влиянието си върху света и ще се свият до ранга на регионална сила. Идеята, че Русия губи в Украйна е разбираема, нормална украинска пропаганда. Те така воюват. Всички воюват така. Военно-временната пропаганда обикновено се свежда до 99% безсрамни лъжи.

– Жертвите и разрушенията в Украйна се пишат на сметката на Русия, въпреки че повечето изглежда са вследствие на украински неточен обстрел и на мародерски набези на украински бандити. Как Русия би могла да възстанови своя международен престиж и лице след всичко това?

– Русия никога няма да може да възстанови своя престиж в американоцентричния свят. Нека да правим разлика между международно пространство и американоцентрично пространство. Международното пространство включа становището и на Близкия Изток, и на Азиатско-Тихоокеанския регион, на Индия, Африка, Латинска Америка и на страните от Залива, които в момента мълчат и чакат да видят кой ще победи. Русия никога не е печелила и подозирам, че не може да спечели информационна война срещу англосаксонския свят.

И това не е поради несръчност, а защото в руската военна култура винаги са подценявали информационната война. Ще дойде момент, когато Русия ще е победила в тази война, но целият свят ще вярва, че победителят е Украйна. Русия не може да спечели нито една информационна война. Просто не им е дадено – менталността на руснаците не е на изпечени лъжци. Тяхната сила е другаде.

– Нямате конкретна прогноза кога ще свърши този конфликт, който в момента наблюдаваме, така ли?

– По време на война не бива да се дават прогнози. Но ми се струва, че тази война няма да продължи повече от три седмици. И като отчетем началото й, мисля, че до средата на март ще свърши.

– Имате ли прогноза кога ще започне войната на Русия с НАТО?

– Това не мога да кажа, но със сигурност Русия няма да търпи ядрени американски оръжия в Полша и в Румъния. Русия наистина смята, че Балканите, Източна Европа и постсъветското пространство са зона на руска сигурност. А Западна Европа е зона на американска сигурност.

За съжаление, Европа ще бъде разделена отново. Въпреки че пропагандата в Америка повелява Русия да се подценява непрекъснато, разумните американски анализатори ясно виждат и осъзнават, че руските ресурси са безгранични. Да не говорим за китайските ресурси. А съюзът на Русия с Китай е непобедим и неразбиваем. Такива са реалностите.

Но какво става междувременно?

В България вече се забраняват руски канали, може да се забранят русофилите, властите може да започнат да арестуват не само за руски шпионаж, а за руска пропаганда. В Чехия и Словакия вече който каже нещо добро за Путин, подлежи на съдебно преследване. Така ще стане и в България. Аз не съм забравил как през 50-те години на миналия век в България за антисъветски вицове можеше да се лежи в затвора. Сега за антиамериканизъм може да се влезе в затвора или да те пребият някъде на тъмно неизвестни джендър-демократи с цепеници.

Това е мобилизация на проамериканските сили в тази част на света, която на този етап си остава проамериканска. Глобалния свят преживява развод – разделение.

А в България здраво надвисва въпросът ние с кои сме. Верни ли сме на единствено правилната американоцентрична доктрина или сме склонни да се отдадем на „путински разврат“.

Между другото, ситуацията, когато за антисъветски виц можеш да влезеш в затвора се повтаря не само в България и в целия Западен свят, повтаря се и в Русия. Русия също е в период на морално-политическа консолидация.

Там спряха любимото ми радио „Эхо Москвы“. Там за недоверие към Путин можеш да го отнесеш много сериозно.

Там бяха изкомандвани всички критици да млъкнат със заплахата, че ако продължат да критикуват войната, ще бъдат съдени по закона за държавна измяна.

Какво да говорим за Китай, където опитите да се критикува единствено правилната политика на Китайската комунистическа партия, не са най-здравословното нещо, което можеш да правиш. Светът е озверял, настръхнал, защото се ражда нова действителност. Триполюсна. Ще трябва да минем и през това. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. 32 ГОДИНИ СЕ НАГЛЕДАХ НА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ДЕМОКРАЦИЯ КОЯТО ДОНЕСЕ БЕДНОСТ ЕМИГРИРАНЕ РАЗРУХА И ГЕНОЦИД В БЪЛГАРИЯ ВНЕСЕНИ НАСИЛА ОТ НАТО ЕС САЩ И СОРОС МОЛЯ ГОСПОД ДА МИ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ДОЖИВЕЯ МИГЪ ДА ПОСРЕЩНА БРАТСКИТЕ РУСКИ СПАСИТЕЛИ ЗА ДА СИ ТРЪГНА СПОКОЙНО ОТ ПОРОБЕНА БЪЛГАРИЯ БРАТСКА РУСИЯ Е ОПОРА СИГУРНОСТ ЗАЩИТА ПОЗНАВАМ ЧИСТАТА СВЯТА БРАТСКА РУСКА ДУША

  2. Колко малко са аналитиците като Вацев, колко глухи са нашите медии за неговите послания, колко слепи са и за информация от световните независими медии. Нас ни облъчват само с преводи на Дойче Веле. Десетки и стотици статии напомнят за санкциите, които Щатите са си присвоили правото да налагат на разрушените от тях страни, довело до смъртта на хиляди и милиони. Само какви поразии са направили в Куба, където тези икономиески санкции я душат от 50години, БЕЗНАКАЗАНО. Кой международен закон разрешава икономическите мерки, с които се задушават редица страни, кой. Има ли друга страна, която да ги прилага така упорито и без наказание. Само от тук може да се извади заключение за порочния път, по който Щатите съсипват цялото човечество. Sanctions are Revenge. „Sanctions Are Genocide!“ https://www.globalresearch.ca/punishing-the-people-to-bring-down-the-president-sanctions-are-genocide/5772915

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.