Бpитaнcкият „Teлегpaф“: 3aпaдът пoдвeде Укpaйнa, че cвeтът я пoдкpeпя. Това вече не е така, ако въобще някога е било

„В руския град Казан тази седмица Владимир Путин ще посрещне лидерите на повече от две дузини страни, представляващи половината от населението на света. Очаква се те да включват Си Дзинпин от Китай, Нарендра Моди от Индия и дори генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Това е огромно разочарование – меко казано“.  Заключението е на британския „Телеграф“, който признава, че Западът е подвел Украйна, че целият свят я подкрепя. Коментарът е един от редките случаи, в които западна медия си позволява откровен анализ на ситуацията около Украйна.

„За украинците сигурно е крайно объркващо, както и вбесяващо, да видят ръководителя на ООН – орган, който иначе осъди нахлуването на Русия като незаконно – да присъства на такова събиране. През март 2022 г. Генералната асамблея на ООН поиска „Руската федерация незабавно да прекрати незаконното си използване на сила срещу Украйна“, пише „Телеграф“ и недоумява защо генералният секретар на ООН сега отива в Русия.

„Как е възможно г-н Гутериш да пътува до Казан и да даде на Путин похвалата, която иска от тази конференция? Сред другите присъстващи ще бъде президентът на Турция Ердоган, член на НАТО, непрекъснато демонстриращ подкрепа за Кремъл, въпреки че други в алианса наливат пари и оръжия в Украйна“, посочва британската медия.

„Срещата на върха на БРИКС ще бъде най-голямото международно събитие в Русия след инвазията и Путин ще я използва, за да покаже, че опитите на Запада да изолира Москва са се провалили. Путин няма да присъства на Г-20 в Бразилия следващия месец заради издадена международна заповед за задържането му; вместо това същите световни лидери, които ще присъстват там, сега утъпкаха пътека до вратата му, което той приветства и с право демонстрира като дипломатически успех“, признава „Телеграф“ и подчертава, че от началото на войната преди почти три години „лидерите уверяваха украинците, че светът е на тяхна страна. За съжаление, това очевидно вече не е така, ако въобще някога е било“, пише британската медия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.