Бързо Руско Настъпление към Северск! Веселе е превзето, боеве в Раздоливка! Елитна „британска“ контраатака се разби при Соледар – 200 убити!

Украйна хвърля стратегическите си резерви в опит да затвори зейналата дупка в отбраната си при Соледар

От тази сутрин 13.01.22 г. се регистрира бързо настъпление на руски войски към гр. Северск. Руснаците се стремят да запазят набраната инерция след превземането на Соледар. Те вече превзеха село Веселе и нахлуха в Раздоливка, където в момента се водят боеве.

След превземането на Соледар руските войски се разделиха и насочиха в няколко направления. Парашутисти и части от 10-та гвардейска моторизирана дивизия след тежки боеве превзеха Веселе, разбивайки 118-та Черкаска териториална бригада и в момента напредват към гр. Северск.

Руски сили са навлезли и в селището Роздоливка. ВСУ се опитват да се окопаят в центъра на селото, за да използват за отбраната си сградите наоколо. Руснаците са се устремили на пълна скорост към следващата си голяма цел – обкръжаването на Северск.

Вчера сутринта украински сили контраатакуваха превзетия от руснаците Соледар от запад. Настъплението им се провали напълно. 46-та и 77-ма въздушнодесантни бригади от ВСУ атакуваха Соледар от запад в опит да пробият руското обкръжение и да помогнат на хилядите свои войници, хванати в капан в солните мини и галериите в града. Настъплението им обаче бе спряно при гара Силж и Солна мина № 7 западно от Соледар и под силния руски артилерийски огън те трябваше да се оттеглят, давайки много жертви. 46-та и 77-ма въздушнодесантни бригади са сред най-елитните сили на украинската армия, които наскоро преминаха неколкомесечни курсове на обучение във Великобритания.

Украинската контраатака от 12 януари срещу Соледар катастрофира – 200 загинали

Командването на въоръжените сили на Украйна се опита да организира контраатака, с която да си върне контрола върху Соледар и да освободи обкръжените хиляди украински бойци в тунелите на солните мини в града. Но контраатаката им претърпя пълна катастрофа.

По-конкретно: Сутринта на 10 януари командването на батальона Восток от ВСУ организира контраатака, целяща да пробие обкръжението и да помогне на остатъците от обкръжените украински войски да се изтеглят от Соледар. В операцията участваха силите на 46 и 77 бригади на ВСУ, но техният личен състав беше прекалено малоброен, а артилерията им скоросто бе унищожена от руски въздушни удари и РСЗО.

Въпреки, че насреща им стояха поне 2500 души, двете бригади с обща численост около 1200 души контраатакуваха. Прикриващият ги огън трябваше да бъде осигурен от 17-та отделна танкова бригада и остатъчна артилерия, но това се оказа невъзможно. Освен това атакуващите нямаха командири на ниво рота-батальон. Разполагаха с френски бронетранспортьори VAB и британски противоминни бронетранспортьори Wоlfhound. Но и тази техника не им помогна.

Опитът им за контраатака се провали, 200 войници бяха убити, а остатъците от 46-та и 77-ма бригади отстъпиха.

ВСУ праща стратегическите си резерви от Краматорск, Славянск и Лиман към Соледар, за да запуши зейналата дупка в отбраната си.

Руският експерт Юрий Подоляка коментира събитията след превземането на Соледар:

„Руските войски в момента се опитват да изхвърлят части на ВСУ от ж.п. гара Силж, която е на 1 км. извън Соледар в западна посока. Врагът упорито не признава загубата на града и се опитва с всички средства от гарата да нахлуе в него. В момента ВСУ възстановяват сили и средства прехвърляйки и струпвайки западно от Соледар част от стратегическите си резерви от войници и оръжие от Славянск, Краматорск и Лиман (Красни Лиман).

Има два сценария за по-нататъшното развитие на ситуацията:

Въоръжените сили на Украйна или ще изградят на това място отбранителни позиции, или ще предприемат контраатака срещу Соледар, който вече изцяло е под контрола на руските войски. Всичко ще зависи от това колко голяма войска ще съберат.

Очевидно Соледар е фундаментално важен за украинското ръководство след като пожертва толкова много свои войници за отбраната му, а сега е склонен да пожертва още в крайно отчаян опит да си върне контрола над града.

В града са останали над 1000 войници от ВСУ + между сто и двеста чуждестранни наемници, които не са успели да се измъкнат навреме и в момента са напълно обкръжени в подземните галерии на мините. Ако Соледар не бъде превзет от ВСУ, то всички тези войници ще бъдат пленени и политическите последици за киевския режим ще са подобни на онези, при капитулацията на „Азов“ и МорПех в тунелите на „Азовстал“ в Мариупол.

Киев може да пожертва тези свои стратегически резерви, за да контраатакува.

Ако успее, той ще предотврати атаката срещу Бахмут (Артьомовск) от север и ще предотврати падането на цялата си отбранителна линия Северск-Соледар-Бахмут.

В същото време една такава победа би повдигнал падналия морал на украинската армия и тя ще отнеме инициативата на въоръжените сили на Руската федерация.

Този украински план обаче има един съществен недостатък:

Ако не успеят да си върнат Соледар ВСУ рискуват да индексират много по-голямо поражение от сегашното, което да доведе до разпадане на отбраната им и загубата на последната им отбранителна линия в Донбас – тази при Славянск-Краматорск-Константиновка.

Експертът даде пример: припомни, че по време на Втората световна война през януари, 43 г. немските войски хвърлят огромен ресурс в отчаян опит да деблокират обкръжената вече армия на ген. Паулус. След неуспеха на този опит Червената армия тръгва в офанзива и гони немците буквално до териториите на днешна Украйна.

ВИЖ ВИДЕОТО: Сводка от фронта към 14 часа на 12.01.22 г.

https://youtu.be/erowvjMNX4Q

По-голямата част от пленените в Соледар войници са парашутисти, обучавани във Великобритания

По-голямата част от украинските военнопленници в Соледар са обучени във Великобритания парашутисти.

Според руски медии в последните 6 дни от битката за защитата на Соледар украинското командване е хвърлило едни от най-елитните си части. Много от тези войници са пленени – войници от 77-ма въздушно- десантна бригада на ВСУ. За създаването на тази бригада стана известно през есента на 22 г. Тя бе сформирана в гр. Житомир във военната база на 199-ти учебен център на Десантно-щурмовите войски на ВСУ като осмата бригада в състава на тези елитни войски.

Бригадата се състоеше от поне 3 батальона и беше въоръжена както със съветски, така и със западни танкови и бойни машини на пехотата.

По-голямата част от тази бригада бе вече преминало военна подготовка във Великобритания. Там е създаден специален център с база за обучение на кадри на украинската армия. Военнослужещите от бригадата са обучени от британски военни инструктори. 

Очевидно обаче обучението в НАТОвски военни центрове не помага в достатъчна степен на Въоръжените сили на Украйна: Силите на ЧВК „Вагнер“ обградиха и унищожиха значителна част от личния състав на бригадата в Соледар. А друга голяма част от войниците й бяха пленени.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

18 коментара

  1. СЛАВА ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА БРАТСКА ВОВЕКИ РУСИЯ ГОСПОД ДА ТЕ ПАЗИ ДО ПОБЕДА !

  2. За пореден път се потвърждава вече отдавна таената истина, че подготовката на натовците и обучението на войските по натовски стандарти не може да се противопостави на съветската/руската школа. Натовците са особено силни и напети, когато пред тях противникът им е поне десетократно по-зле въоръжен -технически, материално, количествено и откъм човешки ресурс. Когато натовецът се сблъска с равностоен противник,коетпо се случва по изключение, тогава резултатът е почти трагичен. Май малоумниците от НАТО не са проумели все още, че рещу тях не стоят някакви бедуини или папуаси /обрзко казано/, въоръжени с леко стрелково оръжие. Предстои да четем за още големи сражения.

    • ‘Като не щеш мира ,на ти секира!’ е една от хилядите поговорки събрани от дядо Славейков от мъдрия български народ!
      Крайно време е да се отрезвят крадливите и алчни малоумници в света,че идва неминуемият им КРАЙ!

  3. Най-характерната особенност на СВО на Путин е,че руснаците не използват в битките тежкото си въоръжение. Няма термобарични бомби, няма междукантинентални ракети, няма тежки бомбандировки на големи площи.Водят се предимно улични сражения в населените места – често села,само с лично стрелково оръжие. Ако искаха, можеха да „думнат“ една атомна електроцентрала с голяма ракета а не да пускат ирански дронове. Преди настъпление се мъчат да изведат цивилнвите от мястото на бъдещите битки. Операцията е действително специална – прилича на война но в същност не е! Зелето просто не знае, какво могат неговите съседи! Натовците се надяват да отслабят Русия икономически но в крайна сметка го поехме ние заедно с тях. И това ще продължи – толкова колкото искат руснаците! Май те си промениха целите от „денацификация“ на Украйна сега воюват икономически срещу САЩ и Европа. Ако спечелят тази битка – тогава циркът ще бъде голям!

  4. потвърждавам прогнозата-края на март,първите дни на април..

  5. прогнозата бе направена през октомври 2022г.а евентуалното й сбъдване ще ме принуди да отговоря на олигофрена,който наскоро ме попита тук дали гледам на боб или кафе.. прогнозата за края на ес към края на 2024-началото на 2025г беше направена пред 10-на мои колеги през 2018г..те също се изсмяха тогава..сега ми говорят друго..

    • Чул та и Господ чедо ,че тия вече са нетърпими в Парламента ни !
      Да се свършва с хрантутниците наши и чужди дето са ни налазили като кърлежи и смучат ли смучат народеца ни!

    • От твоята уста в Божиите уши, че наистина не се издържа вече!
      А олигофрените нека се смеят- скоро ще им увяхнат усмивките.

    • Наистина натам вървян нещата, но аз бях по-голям оптимист от теб и чаках тази зима смъртта на джендър-халифата. ЗА съжаление вместо една студена зима ….. гарнирана с глад и студ, отложи погребението на тези дето ни заробиха.

      • няма да се случат бързо нещата като с магическа пръчка-текат мега процеси в пространството и времето..лошото,че бг е прегърнала дявола..и чака просперитет..няма как да стане..завчера случайно слушам разговор на 2 момчета млади футболистчета,при това таланти..едното вика-мисля да се отказвам,няма смисъл,няма хляб и бъдеще в бг футбола..а др.му отговаря..футбола,ха-тя бг няма бъдеще ти ми говориш за футбол..щях да му рекна-ами как да има бъдеще кат е прегърнала дявола и той я души..

      • Подобно случка. Бях при племенника в софия и заедно със 7-8 негови приятели пихме по бира. Слушах ги близо час как укрорайха и носителите на ценности щели да победят Русия и като започнах да им обяснявам се разскачаха. Обясниха ми как в къщите си имали само американски и западни вещи и намали нищо руско. Колко тъпи били руснаците и те като мен ганьовци, който хал хабер си нямат как ще ни размажат….. великите кравари….
        Е наистина няма как да живееш по законите на дявола, а да очакваш Бог да те спасява!

    • Така ги програмира телевизора- за да не правят нищо. И да им убиват вярата.
      Не само телевизора- постоянно ги облъчват отвсякъде. Дори надписите наоколо, по билбордове- носят негативни послания и промиват мозъци.
      Но дори и най-невярващите, когато им се случи труден момент в живота- тичат при свещенника.
      Мен ме гледат в повечете случаи като извънземно, като заговоря за Бог и дявол.

      • точно пропаганда…смешна дори..русите грабели перални и хладилници от украйна,нямали стоки за бита,живеели в дупки,много изостанали,кенефи по дворовете-щото няма такива по наште села..а бе хора наивни,те първи в космоса отидоха,ракети правят 29 маха,т.е по голяма 29 пъти от скоростта на светлината и краварите купуват ракети от тях за своите косм.кораби..изостанали били..мноого тъпи парчета излязоха някои зап.анализатори,като бжежински напр.които предрекоха,че след разпада на ссср,идва разпада на русия..абе аланкоолу,язък ви за образованието и интелекта…ссср се разпадна,щото функционираше на грешни икономически правила и идеологеми,но разпадането е един вид пречистване,обновяване и възраждане,вече на русия,от което ше излезе по-силна..това е еволюцията..това не можаха елементарно да проумеят капацитетите,дето папкат само от това-и се правят на великани на мисълтта…такива заблудени овце-ама така става като се слугува на луцифер,а не на Бог..

    • Потресох се.
      Нямам думи.
      Тия хора трябва да посетят Русия, Санкт Петербург, дворците й, галерии, театрите, балет, концерти, да видят какво е имперска култура, архитектура, в средните апартаменти имат сауни, а за вилите да не говоря. Най-вече усещането за дух.
      По-богато и лъскаво облечени, в кожи и свръхскъпи часовници и бижута от руснаците не бях виждала.
      За сравнение центъра на Париж е пълна кочина- бездомници, смрад, мизерия, контраст с лъскавини. Които сте били- знаете.

      • Децата и младежите нямат никаква вина- пропагандата наистина ги форматира.
        Ние го допуснахме като народ, заради липса на реакция.
        За мен е абсурдно, но е факт.
        Всеки, който пропее различно- незабавно е анатемосан, плют, мачкан, газен и заглушаван.
        Добре, че има и такива хора.

  6. Давайте братя руснаци,краят наближава!Да живее и пребъде ВЕЛИКА РУСИЯ!!!Прекланям се, пред смелостта и патриотичния ви дух!!! Българските продажници газ да пикаят!!!

  7. ПОБЕДА БРАТЯ,ПОБЕДА!ДАВАЙТЕ ДО БЕРЛИН!ПЪТЬОМ ШЕ СЕ ПРИСЪЕДИНИМ КЪМ ВАС!СЛАВА НА ФЕНОМЕНАЛНИЯ ПУТИН! СЛАВА НА НЕПОБЕДИМАТА РУСКА АРМИЯ! СЛАВА НА РУСКИЯ НАРОД!!!

  8. работете с децата си, масово са с промити мозъци и повтарят тъпизмите от фейса и тв на русофобските сатанисти. слушат някакъв малоумен рап и негра, плещят на инглиш, дърпат жойнт и са супер надъхани. обяснетет им, че това са залъгалки за инфантили и че ние сме братя с Руснаците а нигрите и анлгочуфутите са подчовеци

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.