Българска фондация, която получава 530 220 лв. грант от САЩ, поръчва на „Алфа рисърч“ да громи руската пропаганда

През 2022 г. “Фондация за хуманитарни и социални изследвания” (ФХСИ) получава грант от фондация “Америка за България”, по проект “Антидемократична пропаганда и обществена уязвимост”, за периода 11.2022 г.- 05.2025 г., на стойност 530 220 лв. Фондацията поръчва социологическо проучване, което стига до „гениалния“ извод, че “Пропагандата на Путин в България започва да се връща като бумеранг срещу самата Москва”. Данните от проучването са публикувани от “Дневник”, чийто издател само през 2023 г. е получил от същата фондация “Америка за България” сумата от 325 хил. лв. грант. (Според медийни публикации от 2022 г. пък медийната група на Иво Прокопиев е получила от „Америка за България“ общо над 8 млн. лева). Следите ми мисълта, нали? „Америка за България” отпуска грант на ФХСИ, тя поръчва социологическо проучване, а резултатите и заключенията публикува “Дневник”.

Автор: Владислав Наков, Фейсбук:

Миналата седмица медийният експерт Георги Лозанов разтревожен предупреди българската общественост за предстояща нечувана опасност. От ефира на бТВ той алармира, че след приетите изменения в Закона за предучилищното и училищното образование, пак по инициатива на партия „Възраждане“ щял да се приема и Закон за чуждестранните агенти. Разбира се, пак по модела на Кремъл и Путин, според медийният експерт. Нищо, че същият закон го има и в САЩ, и в още редица западноевропейски държави.

Защо самият Лозанов, при положение че той е основен говорител срещу предполагаемата “руска пропаганда”, е против такъв закон, остава загадка.

Ако приемем, че руска пропаганда действително съществува в България, с приемането на такъв закон, всичките й агенти за влияние и медиите, които получават кремълски пари, за да я отразяват, ще бъдат осветени, a финансирането им ще стане публично известно. След което Лозанов и компания ще могат да посочат с пръст и назидават поименно всички, които получават пари от Русия, по един или друг начин.

Причините за категоричния отказ дори да се проведе обществена дискусия у нас за приемането на Закон за чуждестранните агенти, вероятно са различни. Възможно е грантовете от САЩ да са приемат за “съюзнически”, а такива от Русия – за “вражески”. Възможно е също предполагаемата “руска пропаганда” да е много удобно плашило, което се вади всеки път, когато е необходимо, но което остава винаги в сферата на неподкрепените с факти твърдения, както случката с “четирихилядниците”. Най-правдоподобно, на този етап, изглежда обяснението, че представителите на “руската пропаганда” ще се окажат или твърде малко, или изобщо няма да ги има, а сравнението с количеството на грантополучателите от САЩ ще бъде стряскащо.

Според медийни публикации само фондация “Америка за България” през 2022 г. е раздала под формата на грантове над $400 млн., а американското правителство, чрез фондация USAGM – $145 млн.

Докато няма Закон за чуждестраните агенти, няма да разберем има ли руска пропаганда в България и как работи тя. Но днес има пресен пример как точно се случват нещата от другата страна.

Схемата е проста, а кръгът затворен. През 2022 г. “Фондация за хуманитарни и социални изследвания” (ФХСИ) получава грант от фондация “Америка за България”, по проект “Антидемократична пропаганда и обществена уязвимост”. Грантът е за периода 11.2022 г.- 05.2025 г. и е на стойност 530 220 лв. Фондацията поръчва социологическо проучване, което стига до извода, че “Пропагандата на Путин в България започва да се връща като бумеранг срещу самата Москва”.

Данните от проучването са публикувани от “Дневник”, чийто издател само през 2023 г. е получил 325 000 лв. от фондация “Америка за България”. (Според медийни публикации през 2022 г. медийната група е получила общо над 8 млн. лева).

Следите ми мисълта, нали? „Америка за България” отпуска грант на ФХСИ, тя поръчва социологическо проучване, а резултатите и заключенията публикува “Дневник”.

Такива грантове се получават и по други начини, които обаче остават скрити.

Например, анализатор или журналист от голяма медия получава хонорар от някоя чужда фондация, за определна работа (водещ, обучител, презентатор,…), който „хонорар“ в повечето случаи многократно надвишава стандартната журналистическа заплата. Всичко това, разбира се, е законно, и, сигурен съм, надлежно декларирано пред НАП. Въпросът обаче остава – етично ли е да получаваш пари от една държава, която е обявила друга за враг в официалните си външнополитически документи и определено има апетити да се меси във вътрешната политика на твоята страна, а ти да използваш трибуната на институциите, търговските или обществените медии за да пропагандираш нейните позиции, без да има прозрачност за получените от теб хонорари, грантове и финансирания?!?

Ето защо е необходим Закон за чуждестранните агенти – за да лъснат всички зависимости, а обществото ни да получи пълна прозрачност и яснота за хората, които формират дневния политически, икономически и медиен обществен ред.

Автор: Владислав Наков, Фейсбук

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.