„Блумбърг“: Турция кандидатства за присъединяване към БРИКС

Турските власти подадоха молба за присъединяване към БРИКС. Това съобщи „Блумбърг„, позовавайки се на свои източници.

Както отбелязва агенцията, по този начин Турция се стреми да засили влиянието си в света, както и да разшири връзките си с много от набиращите скорост икономики в света.

Администрацията на президента Реджеп Тайип Ердоган залага на идеята, че геополитическият център на света се измества от САЩ и ЕС към Азия. Новият дипломатически път на страната отразява нейните стремежи да развива връзки със страни в един многополюсен свят, посочват източниците на „Блумбърг“.

Турция вярва, че присъединяването към БРИКС ще помогне на страната да подобри икономическото си сътрудничество с Русия и Китай и ще я превърне в търговски канал между ЕС и Азия. Страната се стреми да стане основен център за износ на газ от Русия и Централна Азия.

Администрацията на Ердоган се опитва да привлече инвестиции от китайски производители на електрически автомобили, които потенциално биха могли да се възползват от митническия съюз на Турция с ЕС, за да увеличат достъпа си до пазара на Европа при по-ниски митнически такси.

„Турция може да стане силна, просперираща, престижна и развита държава, ако задълбочи отношенията си с Изтока, без да разваля тези със Запада“, каза Ердоган в Истанбул през уикенда. „Всеки друг метод освен този няма да е от полза за Турция в момента и даже ще й навреди.“

Според източници на „Блумбърг“ въпросът за разширяването на БРИКС, включващо и Турция, ще бъде разгледан на предстоящата среща на върха на БРИКС, която ще се проведе на 22-24 октомври в Казан.

B нaчaлoтo нa тaзи гoдинa иĸoнoмичecĸaтa opгaнизaция БPИKC (вĸлючвaщa Бpaзилия, Pycия, Индия, Kитaй и Южнa Aфpиĸa) ce paзшиpи c oщe 4 дъpжaви: Eгипeт, Иpaн, Eтиoпия и OAE.

Източник: „Блумбърг

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. На франсетата отказаха, защото са член на НАТО. Да видим дали Турция ще излезе от НАТО?

  2. Франсетата не само са член на НАТО, те са и най-активните васални врагове сега на Русия. След Русия и Китай навлиза в Африка с проекти и с инвестиции. Болката на френския колониален капитал е нечувана, нямат никакво място не само в БРИКС, няма да имат място и другаде.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.