„Блумбърг“ съобщи за 14 български самолета Су-25 в Украйна

Страни от НАТО са купили от България 14 щурмови самолета съветско производство Су-25 и са ги предали на Украйна. Това съобщава „Блумбърг“, като се позовава на нидерландския аналитичен проект Oryx, воден от бивш военен, а и от заявления на привържениците на Украйна. В публикацията на „Блумбърг“ и един от цитираните източници не се говори за директни доставки на оръжия от България за Украйна, а за продадени на други натовски държави и впоследствие предадени от тях на Киев.

Парламент ни гласува в края на миналата година България да изпрати оръжия за Киев, а в предишното Народно събрание предложението бе предмет на ожесточени спорове… и бе отхвърлено от тогавашния коалиционен партньор БСП в правителството на Кирил Петков. Същевременно през пролетта на 2022 г. се появиха твърдения, че въпреки официално декларирания си отказ, България все пак изпраща бойна техника за Украйна – през Полша.

„Нямам такава информация, съжалявам, за пръв път чувам от вас“, заяви служебният външен министър Николай Милков, помолен от журналисти да коментира по време на днешния брифинг с унгарския първи дипломат Петер Сиярто  информацията, че страната ни е предоставила на Украйна всичките си 14 самолета.

Към 2022 г. бе известно, че България разполага с 14 Су-25. През октомври полетите с тях спряха.

Какво оръжие още е предоставила България на Украйна.

Авторите се позовават и на данни от Oryx, част от които се събират в специална публикация още от първите месеци на войната. Датата на публикацията е 11 април, но от описания арсенал и посочените в списъка моменти на предаване се вижда, че публикацията се обновява постоянно.

На сайта на Oryx се говори за 14 самолета Су-25, „купени от България от държави – членки на НАТО, и доставени на Украйна“. За момент на сделката е посочена датата Април 2022 г. Още една балканска страна е дала на Украйна своите Су-25, но през август – Северна Македония (други случаи на предоставени самолети не се споменават).

От България, според същата публикация, Чехия е закупила неясен брой 152-милиметрови гаубици D-20 (през април 2022 г.), реактивни системи за залпов огън „БМ-21 Град“ (през май и юни 2022 г.) и неизвестен брой танкове Т-72М1 (през май или юни).

Същата платформа е документирала унищожаването на общо 40 танка Т-72, ползвани от украинската армия, по време на бойни действия. Като произход, чрез знамена, се отбелязват Полша, България и Чехия.

Това не са първите публикации, в които се споменават български оръжия в Украйна, но обикновено не се уточнява кога са продадени. Най-малко два пъти – през лятото и през декември – украинска бригада, позиционирана в Донбас се похвали публично с оръжията си, които по техни твърдения, са им доставени именно от България, пишат журналистите от американското издание „Блумбърг“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

11 коментара

  1. Докога ще се занимаваме с нелепици.Наличността на тези 14 изтребителя, на които при Каракачана беше платен ремонта, могат да се проверят веднага.А че доставяме всякакво оръжие,че и предоставяме територията си за трансфер, от това по логично нещо за една колония няма. Ами колония сме Господа, презряна и гнусна, щом заплюхме братята си за да се родеем с най-големите мръсници в света -англичаните. Питайте най-зомбираните келеши у нас. Що светът не говори на японски, ами на английски, и двата народа живеят в малки островни държави.Отговорът е прост.

    • И аз дълги години бях оптимист и си мислих, че България е колония, но се оказахме множествен протекторат.
      Затова всеки който се е одървил или ползва виагра търчи насам, за да ни го нафърфори……
      А населението едно щастливо от груповия секс, дори си мисли че живее във възможно най-голямата демокрация, където джендъри го хранят, докато го крадат, а нато го пази, докото му избива масово народа и превръща децата му в безполови същества.

      • Народа е стадо без водачи, нищо не зависи от него!!! Какво са повече, великите германци, японците, че дори и руснаците, те какво правят повече от българите, нищо, седят и гледат умно!?! Светът е хванат в мъртва хватка от мафията, това е!!!

  2. Ние нищо не сме изпращали. Изпращало е правителство, извършило държавен преврат, изменило и предало националната ни сигурност- подсъдимо за извършения от него преврат.
    Същото ще бъде съдено за измяна, национално предателство и участие в световен геноцид!

  3. Да изпратят и децата си!Да ги избият!Да разберат какво е?!Народ загубен!

  4. Когато стояха цяла нощ в НС ЗА ХАРТИЕНАТА БЮЛВТИНА,ТОГАВА ГИ ИЗПРАТИХА В ОСРАЙНА! ОЩЕ ЛИ СТЕ ЗАБЛУДЕНИ,БЪЛГАРИ?!

  5. Още нещо-Хр.Ботев също е писал против Попове,против Църквата,той е проумял,че всичко това е за Промиване моьъците на хората! Затова и днес не харесват Ботев,защото в проповядвал ЕДУННИЙ КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ! Я СУ СПОМНЕТВ,УЛИ ПРОЧЕТЕТЕ КОЙ Е МАРКС,И КОЙ Е ЕНГЕЛС? ЕДИНЯ СИН НА ФАБРИКАНТ,ДРУГИЯ БАРОН?!

    • Поповете и църквата и днес са същите- с изключения.
      Това е различно от вяра.

    • Очевидно само на мен не ми харесва факта да се ползва Българската Православна Черква и хилядите български герои, дали живота си за да ни има с пропагандна цел.
      Същото правят и сорсоидите, като прописват разни мисли на Левски и Раковски……. Сорри , но не го приемам.

  6. Извинете ме,че правя грешки,ама мисълта ми върви по бързо от пръстите!

  7. Нито един патрон нямало да замине за Украйна,а? Ама и ние сме си овци, щом търпим такива продажници да са ни управляващи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.