Антонио Таяни: Италия не воюва с Русия. Борел не може да говори от името на всички страни от ЕС

Италия, въпреки че подкрепя Украйна, не воюва с Русия. Това заяви италианският външен министър Антонио Таяни. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел не може да говори от името на всички страни от ЕС по въпроса дали Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) могат да ударят Русия със западни оръжия, подчерта Антонио Таяни.

„Оставаме с Украйна без никакви „ако“ и „но“. Предоставихме ѝ военна, политическа и хуманитарна помощ – общо девет пакета. Но ние не сме във война с Русия“, заяви Таяни в интервю за вестник „Корере дела Сера“. Той добави, че си струва да се „избегне всяка възможна ескалация“ на конфликта в Украйна и да се откажем от „прекомерната пропаганда“. „Борел говори от свое име, а не от името на страните-членки, всяка от които има свое законодателство и които всъщност не са изразили мнението си вчера“, добави Таяни.

Жозеп Борел призова вчера страните от ЕС да предоставят на Киев повече системи за противовъздушна отбрана, както и да премахнат всички ограничения за удари срещу Русия със западни оръжия, добавя ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.