„Амнести Интернешънъл“: Украинската армия ползва училища, болници и жилищни блокове за Военни Бази, а цивилните в тях – за Жив Щит!

Международната организация за защита на правата на човека „Амнести Интернешънъл“ обвини украинските въоръжени сили (ВСУ) в това, че изграждат свои военни бази в цивилни обекти с мирни жители, а отделно целенасочено обстрелват с ракети жилищните райони на ДНР и ЛНР. В числото на обстрелваните от ВСУ обекти има десетки училища и болници.

„Превръщането на цивилни обекти във военни цели е военна тактика, която нарушава международното хуманитарно право и е престъпление срещу цивилното население“, пише организацията.

Ответните руски удари по разположените в населени места украински огневи точки са довели до смъртта на цивилни граждани и разрушаване на гражданска инфраструктура, твърдят правозащитниците.

Докладът, публикуван на сайта на организацията, стига до това заключение след наблюдение на ситуацията на украинския фронт от април до юли. Експертите са проучили руските ракетни удари в Харковска и Николаевска област и в Донбас и са „открили доказателства, че украинските сили са нанасяли артилерийски удари от огневи точки в болници, училища и жилищни сгради с цивилни в 19 града и села“, се казва в документа.

Въпреки че „във всички споменати случаи ВСУ са имали реални алтернативни места за защита на населените пунктове, които не биха представлявали заплаха за цивилното население в тях, като например военни поделения извън градовете или гъсти гори в близост, както и други защитни структури, разположени по-далеч от жилищните райони“.

Активистите за правата на човека не са установили украински военни, разположени в цивилни сгради, да молят или да помагат на цивилни граждани да се евакуират от близките сгради. Вместо това обаче са регистрирани „случаи на насилствено задържане на цивилното население в домовете им, за да бъдат използвани от ВСУ като жив щит срещу руски обстрел на огневите им позиции“, се казва в доклада на Амнести.

В доклада се казва също, че не всички руски удари по граждански обекти са имали военна цел. Има няколко регистрирани случая, когато руснаците са нанесли удари по места, където не е имало военен персонал.

Докладът на „Амнести интернешънъл“ предизвика буря от истерични заклинания сред представителите на режима в Киев. „В този доклад жертвата и агресорът са поставени по някакъв начин на едно и също ниво. Надълго и нашироко се представят и анализират данни за някои грешки на жертвата, като в същото време действията на агресора се игнорират, това няма как да го толерираме.“, заяви украинския президент Владимир Зеленски.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. НАТО ЕС САЩ МАХНЕТЕ СЕ СТОЙТЕ У ВАС ИМАТЕ ОМРАЗАТА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ

  2. Епа наистина ли? Тия се сетиха да открехнат лекичко завесата на западните лъжи и пропаганда и да проникне малък лъч истина. Още от началото на март всички руски медии и сайтове тръбят за тези укро-безчинства. Ма не- всичко това е феик. Сега се сетиха че не може постоянно да се лъжат хората. Па то кой им вярва де.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.