„Азов“: Фронтът се разпада много бързо, не сме виждали подобно нещо

Курската операция не върви по план. Украинските сили продължават да губят най-добре укрепените си територии. Руснаците настъпват към Славянск и Краматорск

Ако ситуацията на руско-украинския фронт не се промени, то след Покровск руснаците ще стигнат до Славянск и Краматорск – това каза в интервю пред британския в. “Таймс” Богдан Кротевич, началник щаба на националистическия батальон “Азов”.

Украинският военен обяснява пред изданието, че не разбира решението на централното военно ръководство на страната си ВСУ да спират челно руския авангард. Преди две седмици, когато руската офанзива срещу източния град Покровск се ускорила опасно, бойците на “Азов” били прехвърлени от Лиман в гр. Ню Йорк край Торецк.

“Трябваше да настъпим през Ню Йорк (град в Донбас, неотдавна превзет от руснаците – бел. ред.), за да ги обкръжим. Вместо това обаче, заради грешната тактика на военното ни ръководство сега ние самите сме обкръжени в Ню Йорк. (В центъра на превзетия от руснаците гр. Ню Йорк има обкръжена украинска групировка, наброяваща около 500 души- б.р.) Руското предимство в жива сила в Донбас е огромно. Изпращат малки части, от по двама до четирима бойци, за да отвличат вниманието ни. И докато ние ги преследваме, руските подразделения напредват на други места. Тази тактика е самоубийствена за тези войници, които играят ролята на стръв, но е много ефективна, обяснява Кротевич.

В Курск руснаците са струпали огромно количество жива сила, с която пазят всеки метър по границите на пробива, хвърлили са там голямо количество артилерия и бригади, с които удържат позициите си. Така че там не можем да направим повече нищо”, добавя Кротевич.

Според него сигурната загуба на Покровск все още няма да означава, че Донбас ще бъде изгубен, но изтичало времето за промяна на сегашната губеща тактика на ВСУ с ефективна. “Ако военното ръководство не направи кардинални промени на сегашния си курс, то след Покровск руснаците ще отидат в Славянск и Краматорск. През 2014 г. те бяха под “мека окупация”, но този път няма да е толкова меко”, подчертава боецът.

В същото време боецът от 93-та механизирана бригада на ВСУ Евгений, който е участвал в битката за Бахмут, казва пред британските репортери, че Покровск ще падне много по-бързо от прогнозираното. “Честно казано, никога не съм виждал подобно нещо. Всичко се разпада много бързо”, посочва той.

Военният анализатор на в. “Билд” Юлиян Рьопке пише в тази връзка, че украинските военни “вече се подготвят психически за отбрана по бреговете на река Днепър, тъй като след като превземат Покровск, няма къде да бъдат спрени руските войски чак до град Днипро” (бившият Днепропетровск).

Според него ситуацията на Източния фронт е “критична и продължава да се влошава”, а украинските сили губят територия толкова бързо, сякаш им е дадена заповед за отстъпление.

Той отбелязва още, че освен в Донецка област, за първи път от почти две години руските войски настъпват в Луганска и Харковска области. Специалистът изтъква, че причината за това е прекомерното разтегляне на украинските сили заради офанзивата им в Курска област.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Украинците и части от ВСУ, не искат да воюват с руснаците и се оттеглят!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.