Шефът на чешкото Военно Разузнаване ген. Шандор: Скоро Москва пак ще е геополитическият ментор на Централна и Източна Европа

2

Украйна ще понесе тежки загуби и ще се разпадне като държава в резултат на настоящия конфликт. Тази прогноза направи на 8 септември генерал Андор Шандор, бивш ръководител на чешкото военно разузнаване. Той заяви, че скоро Русия ще се върне в ролята си на обединяващо звено и геополитически ментор на страните от Централна и Източна Европа.

„Конфликтът в Украйна ще завърши с нейното разпадане. Тя ще понесе много тежки загуби и последващо разпадане. Част от територията и населението й ще се присъединят към Русия. Ще има още един замразен конфликт в света, който ще създаде много проблеми в тази част от Европа, в която живеем“, каза той в интервю за полския вестник Mysl Polska.

Шандор коментира и периодичните изявления на лидерите на западните държави, че тотална война с Русия не е в техен интерес. Той отбеляза, че ситуацията в Украйна е на етап, в който вероятността от постепенно въвличане и на други държави в конфликта е все още висока.

„В историята сме виждали конфликти, в които никоя от държавите не е искала да се намеси, но в крайна сметка са влезли във войната. Опасявам се, че в момента и Чехия, и Полша, и други източноевропейски държави… опасявам се, че ни въвличат все повече и повече в този конфликт, въпреки нашето нежелание“, каза той.

Бившият шеф на чешкото военно разузнаване прогнозира, че настоящият сблъсък на САЩ и Русия в Европа ще доведе до това, че Вашингтон ще се оттегли, а Москва отново ще се превърне в геополитически център за Източна и Централна Европа.

В края на май заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви, че разпадането на Украйна в резултат на поражението ѝ във военната конфронтация е неизбежно. Според него Украйна или ще се разпадне моментално, или бавно и мъчително ще губи един по един подконтролните й в момента региони.

На 23 август Медведев за пореден път говори за вероятността Украйна да изчезне от политическата карта на света в резултат на настоящия конфликт. Той даде за пример нахлуването на Грузия в Южна Осетия преди 15 години и отбеляза, че сегашната ситуация в Украйна „ще завърши с безславно поражение на Киев, както навремето на грузинските агресори“.

На 13 юли американският политически анализатор Джон Миършаймър прогнозира, че след победата на Русия в конфликта, Украйна ще загуби половината от териториите си. Миършаймър смята, че след като Украйна загуби, останалата от нея суверенна половина няма да бъде поканена нито в Европейския съюз, нито в НАТО, защото окастрената териториално, без излаз на море и опустошена от войната страна няма да може да изпълни условията за присъединяване към нито една от двете организации. Освен това остатъчното формирование с център Киев няма да има капацитета да продължи да се бори с Русия под предлог „да си върне загубените земи“ и съвсем резонно Западът ще загуби всякакъв интерес към нея, каза Миършаймър.

Източник: Известия

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. сетила се мара…да се побара…шандор ли си,шамандур ли си..живуркате си в своя измислен рай и вървите все подир събитията…късно е либе за китка…прогнозите ви отдавна нямат никакво значение..нещата се решават на др.нива-духовни,не материални..

  2. Но е прав!
    Държавата ще бъде опустошена!
    Западът ще оттегли подкрепата си..
    Славянски народи се избиват..
    Заради западна пропаганда ..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *