Цончо Ганев, “Възраждане”: Обещали сме на Украйна боеприпаси, ракети, както и над 40 танка. Затова ли Радев отказа да иде на срещата на НАТО

“Възраждане” настоява да получи информация каква е позицията на България за Срещата на върха на НАТО

Според документи на украинската държава, България ще им подари над 40 танка, ракети и още много военна техника.

„НАТО е всичко друго, но не и отбранителен съюз. Ние винаги сме били на позиция, че държавата ни няма място в какъвто и да е военен блок, винаги сме смятали, че България не трябва да е част от НАТО, но за да сме максимално демократични, нашата позиция е, че българският народ трябва да се произнесе на референдум да излезем ли от НАТО или не.“, каза от трибуната на Народното събрание заместник-председателят на „Възраждане“ Цончо Ганев в декларация, прочетена от парламентарната група.

Според него, Съединените американски щати може да твърдят колкото си искат, че провежданите от тях военни операции, например в Сирия, Ирак, Афганистан и в ред други държави, са мироопазващи, но по най-консервативни данни през последните 70 години жертвите в техни мироопазващи военни операции са повече от 40 милиона души цивилни.

„Ако вземем за пример руската специална военна операция, ще видим, че от едната страна е Русия, а от другата – Украйна, която обаче разчита на издръжката и подкрепата на НАТО, от което България също е част. При тези условия Русия няма как да постигне целите на операцията си с мирни средства. Тъй като Украйна е зареждана непрекъснато със западни оръжия – това си прерасна във война. За да е пълна подигравката, още когато започна руската специална военна операция, тогавашното правителство на Кирил Петков, Атанасов, Христо Иванов. Слави Трифонов и Корнелия Нинова, започна да продава оръжия през посредници до украинската граница. Стигнахме дотам, че следващите наши правителства вече подаряваха българското оръжие, включително и служебните правителства на Радев, които опразниха част от складовете ни с военна техника.“, коментира още Ганев.
 
Според официална информация, която излиза, е видно, че към днешна дата този военен конфликт върви към развръзка и това вече не се крие дори от държавите членки на НАТО, а украинската държава губи все повече територии.
 
„След вчерашните изявления на Зеленски става ясно, че войната трябва да се прекрати според руските условия, като се удовлетворят руските искания в целия този многопластов проблем. Притеснителното е, че България е част от него. Повече от 4 години във Варна има команден център на НАТО и България вече е изправена пред угрозата да бъде атакувана, ако конфликтът се разрасне.“, допълни Ганев.

Той припомни, че след няколко дни предстои Среща на върха на НАТО в САЩ, на която Президентът няма да присъства.

„Видяхме официални документи на украинската държава, в които пише, че нашата страна е поела ангажимент да изпрати и подари на Украйна военна техника, снаряжение, боеприпаси, ракети, както и над 40 танка. Каква е опасността пред държавата ни, че чак Президентът отказа да отиде на Срещата на върха? Това е нещото, на което трябва да отговори евроатлантическото правителство, защото касае нашата национална сигурност и ако пари се печелят, бюджет и приходи се изравняват и се възстановяват, от войната няма връщане назад. Защото цар Борис Трети е казал „по-добре да ядем черен хляб, отколкото майките и жените ни да носят черни забрадки.“, каза в заключение Цончо Ганев.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Всички министри, които са гласували да се изпраща оръжие за украйна и вече не са министри са с отпаднала необходимост и е редно да ходят да помагат на фронта в украйна.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.