Украинското посолство в Тел Авив: За съжаление Израел избра пътя на тясно сътрудничество с Русия

5

Израелските власти са избрали пътя на тясно сътрудничество с Русия, съобщи украинското посолство в Тел Авив в социалните мрежи:

„Посолството <… > със съжаление подчертава, че настоящото израелско правителство е избрало пътя на тясното сътрудничество с Руската федерация. За това свидетелстват редица доста спорни събития, които се случиха през първата половина на 2023 г. и съвпаднаха с почти пълното отсъствие на израелска хуманитарна помощ за Украйна“, се казва в изявлението.

Сред „противоречивите събития“ посолството посочва „безплодното посещение“ на израелския външен министър Ели Коен в Киев през февруари и поредицата интервюта на премиера Бенямин Нетаняху, включително разговора с вестник Jerusalem Post на 22 юни. В това интервю Нетаняху отново заявява, че страната му няма да предаде оръжия на Украйна, тъй като се опасява, че те могат да попаднат в ръцете на Иран и да бъдат използвани срещу самия Израел. Според Нетаняху западни противотанкови оръжия вече са открити в близост до границите на Израел.

По принцип всички съответни изявления на израелския министър-председател винаги са били насочени към оправдаване на пълното бездействие на Израел при предоставянето на отбранителна помощ на Украйна през последната година и половина. Първоначално аргументите бяха съсредоточени върху специалните отношения на Израел с Русия в Сирия и несигурното положение на еврейското население в Руската федерация. В последното интервю обаче бяха изказани напълно измислени и спекулативни предположения, позволяващи прехвърлянето на западни оръжия от украинското бойно поле към сирийските и иранските режими“, възмущават се от украинската дипломатическа мисия.

Дипломатите обвиниха Израел в „словесна демагогия за неутралитет“ и активно изграждане на отношения с Русия.
„В действителност, на място, така нареченият „неутралитет“ на израелското правителство се разглежда като изрично проруска позиция“, твърдят от дипломатическата мисия.

Посолството призова израелското правителство да промени тази позиция и да подкрепи Киев с отбранителни средства.
„Очакваме Израел да застане от правилната страна на историята“, заключават дипломатите.

Израелският министър на външните работи Ели Коен реагира на изявлението. Той заяви, че:

„Израел е от правилната страна на историята“, заключава Коен. Израел е сред страните, които осъждат руската специална операция в Украйна, но властите му последователно се въздържат от снабдяване на Киев с оръжие, като се ограничават до хуманитарна помощ.

Източник: РИА Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

5 КОМЕНТАРИ

    • Подписвам се, че това със същите думи исках да кажа и съм горд, че мисля като Вас!

  1. Забравят ли тъоумните украински подлоги,че в Израел живеят хиляди руски евреи и децата им,забравят ли,че единствено Русия се обяви срещу нацистите от Германия.Там само такива без грам историческа култура ли живеят,като наш Бойко,прочел сал една единствена книга през живота си.Най-„демократичните“ колониални нации от „градината“,начело с Каубоите се отърваха с минимални жертви,Съветският народ даде 27 милиона.

  2. А какво са очаквали днешните бандеровци наследници наукропалачите от есесовските концлагери? Че престъпленията им са забравени и пресните им татуировки със свастики и маршировки под фашистки знамена само ще забавляват евреите за които Холокостът е съвременната им религия? Ако има нещо по-нагло и по-отвратително от днешните укронаци, това са само отродилите се, посръбчени макета.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *