Украинските власти обвиниха Сергей Бубка в държавна измяна

2

Най-великият украински спортист за всички времена – легендарният Сергей Бубка, беше обвинен в държавна измяна от властите в Украйна.

Според първоначалните данни на прокуратурата в Киев, от началото на руската операция срещу страната му, 35-кратният световен рекордьор в овчарския скок и многократен европейски, световен и олимпийски шампион, е доставял петрол на проруските сили в Донбас.

Компанията „Монблан“, която принадлежи на Сергей Бубка и брат му Василий, оперира в териториите от Донбас, които са под руски контрол и продава гориво на „руските сепаратисти“, показва проучване на портала Bihus.info.

ВИЖ ВИДЕОТО:


„Вярно е че не става дума за огромна сума – това са 830 000 рубли (около 10 хил. евро), но скандалът е предизвикан от разкритието, че украинската фирма, нарушила ембаргото е собственост на известния Бубка, който търгува с окупаторите на страната си“, пише изданието.

Журналистите откриват, че компанията му се е появила в руския регистър на юридическите лица в началото на 2023 г., а през май тази година е сключила официални договори в подконтролния на Русия Донбас за доставка на гориво за над 800 000 рубли.

Всички договори са подписани от Василий Бубка, който е управител на фирмата. Братът на Сергей Бубка е гражданин на Руската федерация, а легендарният лекоатлет фигурира в същите документи като гражданин на Украйна. Иначе и двамата са родни и израснали в гр. Луганск (Донбас).

Семейната компания на братята има шест бензиностанции, като всички те се намират в освободената от Русия Донецка област: четири в гр. Донецк и по една в съседния Макеевка и близо до Волноваха.

Сергей Бубка и Виктор Янукович през 2007г.

Рускоезичният Сергей Бубка и преди е бил критикуван публично заради проруските си възгледи. Той беше представител на Партията на регионите, ръководена от сваления с преврат през 2014 г. украински президент Виктор Янукович.

През април миналата година украинският портал „Спорт“ го обвини, че чака „накъде ще задуха вятърът“ и едва когато стане ясно дали Украйна или Русия ще победи, Бубка щял да вземе страна.

От Майдана през 2014 г. до ден днешен легендарният спортист, който живее в Киев не е направил нито едно изявление в подкрепа на Украйна и нейните националистически правителства. Нещо, заради което е критикуван остро от националистическите среди в страната.

Той никога не е осъждал Русия като агресор, както и не се е застъпвал за въвеждането на санкции срещу спортисти от Русия и Беларус.

Подобно неутрално поведение демонстрират още стотици популярни личности в Украйна, някои от които след началото на СВО емигрираха в Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Тъжно е да гледаш, как се променят някои хора, притиснати от ситуацията. Войната между руси и укруси е война между братя, но нито една от страните не прощава „предателство“. В тази ситуация човекът е принуден да покаже позиция и в много случаи това не е истинската му позиция. Тъжно ми е да гледам новите скечове на „Дизел шоу“, много добро украинско предаване, където артистите бяха от цяла Украйна, от Беларус и Русия и разсмиваха всички, на руски. Сега мовят, шегите им са постни и политкоректни. Тъжно! В началото говореха за мир, за разбирателство, не правеха предавания, но не може вечно. Войната те дърпа, войната става лична, покрай убитите близки и познати, войната озлобява. Никой не може да остане неутрален и всеки сам решава, но вече не е герой или любимец на другите.

    • Ти разбираш на мове ли.Иначе как ще гледаш ,,Дизел шоу,,.Предаванията са на украински, а заглавията на клиповете в ютюб са на руски. Почти всички го првят този номер.Затова, че чрез такъв евтин кликбейт са ме подлъгали да вляза на канала, аз им слагам един дизлайк и веднага излизам. Под видеото на някакъв украински филм една даже ми предложи да съм научела украински,че да мога да им гледам филмите и предаванията.Много лесен бил. Тия наистина силно не са наред с главите – ще уча аз някакъв диалект, че съм умряла за укрсински филми. Докато бяха на руски гледах, сега да си ги гледат само те, като са толкова ,,умни,,.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *