Украинската армия се изтегля от Авдеевка след масирана руска атака

Военният анализатор на германския BILD Юлиан Рьопке обяви преди минути, че украинската армия се изтегля от Авдеевка, Донецка област.

Според репортажа му в момента тече мощна руска офанзива, руснаците се придвижват бързо от всички страни. Да се надяваме, че повечето от бойците на ВСУ ще бъдат изведени навреме, съобщава Рьопке. Военният кореспондент на BILD се смята за един от най-авторитетните и обективни анализатори на войната в Украйна.

Ройтерс: Украйна изтегля частите си от Авдеевка 

Украйна съобщи, че след месеци на тежки сражения изтегля войските си от някои части на град Авдeeвка на по-добри позиции, а в битката за удържане на коксохимическия завод на север от града са се включили закалени в сраженията резервни бойци от ВСУ, съобщава агенция „Ройтерс“. Ето какво допълва агенцията:

Русия се опитва да обкръжи и превземе превърнатата в страховита крепост Авдeeвка близо две години след пълномащабното си нахлуване в Украйна, а позициите на Киев в града изглеждат все по-нестабилни, като надеждните им снабдителни линии вече са прекъснати.

Превземането на Авдeeвка е от ключово значение за целта на Русия да си осигури пълен контрол над двете провинции, които съставляват индустриалния регион Донбас, и може да осигури на президента Владимир Путин победа на бойното поле, която да представи пред избирателите си в кандидат-президентската кампания следващия месец.

„В Авдeeвка на някои места се провеждат маневри за изтегляне на нашите части на по-изгодни позиции“, заяви украинският военен говорител Дмитрий Лиховий в коментар по телевизията.

„Затова основното съобщение във връзка с всичко това е, че доставките до Авдеевка и евакуацията оттам са затруднени.“ Реално всъщност доставки за Авдеевка не може да има, а украинския гарнизон там може да се евакуира единствено пеша през полето.

Той заяви обаче, че военните са активирали „резервна логистична артерия за изтегляне“, която е била подготвена предварително.

Една от най-значимите украински бойни единици – Трета щурмова бригада – заяви, че е била спешно изпратена в Авдеевка, за да подсили войските на Киев там.

Бригадата, която се състои от щурмова пехота, заяви, че ситуацията в Авдеевка е „адска“ и „застрашителна и нестабилна“, но че е провела рейд срещу руските сили в някои части на града с цената на тежки жертви.

Миналото лято бригадата взе участие в контранастъплението в Източна Украйна и се сражаваше в битката за Бахмут – друг град в Източна Украйна, който се задържа в продължение на много месеци, преди да бъде превзет през май миналата година.

„Противникът затваря Авдеевка в клещи, продължава активната ротация на войските си (около Авдеевка) и разполага нови сили и техника в града“, пише в Телеграм канала на бригадата.

Заместник-командирът на подразделението Максим Жорин заяви, че ситуацията е изключително критична, че боевете са много по-ожесточени от битката при Бахмут и че силите на Киев имат числено и оръжейно превъзходство в Авдеевка, но руското превъзходство в артилерията си казва думата.

Руските сили се опитват да настъпят към града от октомври и са го обградили от три страни, като са останали ограничени пътища за отстъпление на украинските войски, които са се окопали там.

Лиховий заяви, че Русия е съсредоточила около 50 000 военнослужещи на фронта в Авдеевка, а в боевете в града участват руски тактически щурмови групи, които са малки, но увеличават числеността си. „Към тях се присъединяват и бронирани групи под формата на танкове и друга бронирана техника“, каза той.

Военните усилия на Украйна са изправени пред големи предизвикателства и несигурност относно бъдещето на американската военна помощ. Уморените войски, някои от които се сражават от почти две години и са разположени по протежение на обширен 1000-километров фронт, изпитват критичен недостиг на артилерийски снаряди.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски смени популярния си началник на армията и тази седмица ще посети Франция и Германия, където вероятно ще търси подкрепа за спешна нова военна помощ.

Авдеевка, където предвоенното население наброяваше 32 000 души, се намира на север от руския едномилионен град Донецк, над който Украйна загуби контрол през 2014 г., когато привържениците на Москва започнаха въстание.

На север от града има огромен завод за производство на кокс, който е спрял да функционира по време на войната.

И двете страни разглеждат Авдеевка като ключова за пълния контрол на Русия над Донецка и Луганска област и като врата към град Донецк, чиито жилищни райони са неспирно обстрелвани от Украйна именно от силно укрепената Авдеевка, твърдят руски официални лица, заключава „Ройтерс“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. НАПРЕД БРСТЯ,ДО ПОБЕДАТА! ДАВАЙТЕ КЪМ КИЕВ! СМЪРТ НА ФАШИСТКИТЕ КОПЕЛЕТА! ПОСЛЕ ДО БЕРЛИН!И ОТНОВС НА РАЙХСТАГА ЩЕ СЕ ВЕЕ РУСКИЯ ФЛАГ И ЩЕ ПИШЕ ИВАН!!! СЛАВА НА РУСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА АРМИЯ! СЛАВА НА ПУТИН!!

  2. След хохолия масирана ядрена атака по гнусния запад!ДА ГИ ЗАЛИЧИМ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.