Случаят с бившата фирма на Спецов: Заподозрян в престъпление е не Спецов, а собственика клошар

2

Шефът на НАП Румен Спецов най-вероятно няма да има проблеми с прокуратурата заради задълженията от 1.5 млн. лв. към бюджета на някогашната му фирма „Гранекс Трейдър“. Отговорност за данъчни престъпления може да бъде търсена, но от новия ѝ собственик – малоимотния Данаил Николов, който през 2016 г. купува дружеството от Спецов заедно с крупните му задължения към хазната.

И към момента прокуратурата продължава да води дело за избягване на плащане на данъчни задължения, показа медийна проверка. Обвинения по въпросното дело не са повдигнати, тъй като заподозрения в престъпление не може да бъде намерен. Дори и това да се случи, обвиненията няма да са срещу Спецов, който е бил разпитан само като свидетел и е съдействал на разследването.

Няма никакви пари

Скандалът с продадената от Спецов фирма избухна преди две години след публикации на разследващия сайт Bird.bg. Тогава се разбра, че данъчният шеф е продал дружеството на 13 април 2016 г. Това се е случило няколко седмици след като му е връчен ревизионен доклад от НАП за задължения от 1.5 млн. лв.

Отговорът на НАП и финансовото министерство бе, че Спецов е станал собственик в „Гранекс Трейдър“, след като напуска данъчната служба през 2015 г. и продава дела си след година. Установените задължения са за стар период (2014 г.), когато той не е имал нищо общо с дружеството. Общо с дружеството през предходния период – тоест собственичка е била жена му. Любопитното е, че в НАП до 2015 г. Спецов е работил именно в отдела за борба с данъчните измами (РОС).

И до днес задълженията на „Гранекс Трейдър“ към бюджета в размер на 1.5 млн. лв. (с лихвите) не са събрани. Попитахме данъчните защо. Отговорът е следният:

„Дружеството не извършва дейност, няма обороти, средства в банкови сметки, заети лица, и не притежава движимо и недвижимо имущество/активи, които да послужат за обезпечаване, респ. принудително събиране на задълженията“.

На въпрос дали изобщо се предприемат някаква действия в тази посока, от НАП отговориха, че периодично се проучва дали в имущественото състояние на длъжника са настъпили някакви промени.

„Към момента не е установено имущество/активи, срещу които да се насочи принудително изпълнение“, казаха данъчните.

И собственика го няма

Освен, че „Гранекс Трейдър“ няма нищо, собственикът ѝ също го няма. Според информация от медиите той е търсен, но не е открит на известните адреси.

Преди две години скандалът покрай Спецов бе раздухан от ГЕРБ, които тогава не бяха в „некоалиция“ с „Продължаваме Промяната“. Депутатите Тома Биков и Александър Иванов отидоха до драгоманското село Ялботина, за да покажат „офиса“ на бившата фирма на данъчния шеф. Оказа се порутена къща от кирпич, скрита в шубраци и храсталаци.

Спецов е назначение на финансовия министър Асен Василев. Поставянето му на шефското място в НАП бе лансирано лично от него и при предишното управление на „Продължаваме Промяната“. Василев винаги е омаловажавал скандала около бившата фирма на Спецов, като го е оприличавал на „серия от театрални постановки“. Финансовият министър твърди, че Спецов има много добро взаимодействие с чужди служби и като шеф на НАП е увеличил събираемостта на данъците. В миналия мандат финансовият министър се хвалеше, че е спрял тормозът над дребния бизнес и данъчните са се фокусирали върху едрите данъкоплатци.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. И този мандат НАП се върнаха на дребните собственици. Не дай си боже да даваш магазин под наем, те скъсват от проверки.

  2. Оставете юристите да ви пишат законите и това е реалният резултат. Вратички, врати, портали, тунели, лабиринти, червееви дупки в интерес на разбойниците и мошениците!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *