Скот Ритър бе свален от самолета в Ню Йорк, с който отиваше на форум в Русия

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова властите в САЩ да отговорят на въпроса от каква конституционна поправка са се ръководили, като не са пуснали Скот Ритър да напусне страната. По-рано Ритер каза пред ТАСС, че е планирал да лети за Русия транзитно през Турция и е трябвало да излети от международното летище „Джон Ф. Кенеди“. Ритър отбеляза, че не му е посочена причина защо американските власти не са го пуснали да излезе от страната, като каза само, че това се прави по указание на Държавния департамент.

„Те ми иззеха паспорта и по този начин ме лишиха от възможността да замина. Това беше умишлена засада, а не спонтанна ситуация. Това беше планиран акт от правителството на Съединените щати, за да ми попречи да се кача на самолет, за да присъствам на Международния икономически форум в Санкт Петербург“, каза Скот Ритър, пише „Известия“.

„По нареждане на Държавния департамент на САЩ американската полиция свали от полета колумниста Скот Ритър, който пътуваше към Петербургския форум. Дали това беше направено в съответствие с Първата поправка на конституцията на САЩ или на Четвъртата?“, пита Захарова в канала си в Telegram. Първата поправка на американската конституция гарантира свободата на словото и свободата на печата, а четвъртата поправка забранява необоснованите претърсвания и задържания.

Държавният департамент не е коментирал факта, че бившият ръководител на ООН за иракските оръжия за масово унищожение Скот Ритър, който преди това е служил като офицер от разузнаването в Корпуса на морската пехота на САЩ, буквално е бил свален от самолета десетина минути преди излитането му от Ню Йорк за Истанбул. От там той е планирал да лети до Русия за участие в Санкт Петербургския международен икономически форум. „Не можем да коментираме статуса на паспорта на американски гражданин, който е частно лице“, каза американското външнополотическо ведомство пред ТАСС.

Международният икономически форум в Санкт Петербург ще се проведе от 5 до 8 юни, темата му тази година е: „Основата на многополюсния свят е формирането на нови точки на растеж“. Скот Ритър каза, че е трябвало да говори на два панела. Той нарече форума грандиозно събитие. Според него Международният икономически форум в Санкт Петербург е по-значимо събитие от Световния икономически форум в Давос, Швейцария. „Това е по-голяма среща с по-важни хора, особено в наши дни и ерата на БРИКС. И не се съмнявам, че правителството на САЩ каза: „Няма да участвате“. И ми иззе паспорта“, добави Ритър.

Източник: ТАСС, „Известия“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Не му стигат осиновените Зеленски и Натаняу и след Тъкър Карлсън н Скот Ритер, помни ли че избори ще има

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.