Руските войски пробиха отбраната на ВСУ в гр. Торецк през 3 км. подземен тунел

Същата тактика руските сили използваха за превземането на Авдеевка

Руските войски са пробили отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в 30-хилядния гр. Торецк (Дзержинск), използвайки техниката, изпробвана при превземането на гр. Авдеевка – прокопавайки 3 км. подземен тунел. Това съобщава украинският военно-аналитичен Telegram канал Military analytics.

Тунелът бил прокопан от руските сили на три километра по протежение на канала Северски Донец. Уточнява се, че това е позволило да се стигне до тила на най-важния опорен пункт на ВСУ насред северния квартал на гр. Торецк (Пивничне). Така руснаците са успели да се закрепят в източните и югоизточните покрайнини на селото. В същото време те са превзели и част от съседния южен квартал Залижне и се придвижват към пътя, който води към предградието Ню Йорк от север.

Като цяло Константин Машовец, експерт от групата „Информационна съпротива“, смята, че миналата седмица руснаците са завзели много територия на Торецко направление. Те са успели да пробият отбраната на ВСУ на дълбочина до 3,6 километра и по фронта до 6,6 километра.

„Нещо повече, изглежда, че в южната част на този клин руснаците са срещнали минимална съпротива, образно казано, „движейки се“ по пътя през нашите предни позиции (при все че на сателитни снимки се вижда, че там има опорен пункт. Южния квартал на Торецк например са го превзели от движение, без да срещнат почти никаква съпротива“, обяснява Машовец.

Украинското командване не е очаквало атака от изток, тъй като е разчитало руснаците да заобиколят района по южния фланг в опит да прекъснат много по-важния за тях път Покровск-Константиновка. На това е разчитало и командването на руската армия, допълва анализатора.

Продължават активните бойни действия и в други участъци на фронта. На Купянското направление руснаците са превзели половината от село Степная Новоселовка. То е в непосредствена близост до пътя, който води директно към гр. Купянск от югоизток.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.