Руската църква скъса отношения с Николай Пловдивски и българските духовници, съслужили с разколниците от Украйна

Светият Синод на Руската православна църква реши, че не може да има съслужение с петима високопоставени български духовници. Причината е, че въпросните йерарси са „встъпили в църковно общение с разколници“, защото на 19 май са участвали в Истанбул в литургия с „представители на една от украинските разколнически групи“. Това според руските духовници е нанесло „сериозни щети на отношенията между Руската и Българската православна църква“.

Това са Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Иаков, Величкият епископ Сионий и смолянският епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит.

В решението на Руската църква се казва:

„Светият Синод на Руската православна църква изрази дълбока скръб от факта, че йерарсите на Българската православна църква Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий и Смолянският епископ Висарион са участвали в съслужение с представители на украинска разколническа група, като по този начин са нанесли сериозна вреда на отношенията между Руската и Българската православна църква. Участниците в заседанието заявиха невъзможността за съвместно служене с посочените йерарси, които са влезли в църковно общение с разколниците“, се казва в дневниците на Синода, цитирани от ТАСС.

– Николай е един от деветимата митрополити, между които трябва да бъде избран нов патриарх на БПЦ;

– Сионий ръководи (за пръв път в историята на българската църква) два от трите най-големи манастира – Троянската (от 2014 г) и Бачковската (от 2019 г.) света обител. Третият е Рилският манастир, като те са ставропигиални, т.е. са под пряката юрисдикция на Светия Синод;

– тримата споменати митрополити – Николай, Киприан и Иаков,са сред 13-те членове на Светия Синод на БПЦ.

Разколниците, с които съслужиха българските духовници, са митрополит Евстатий и наместникът на Киево-Печорската лавра Епифаний от неканоичната и разколническа православната църква на Украйна, чието име дори не се споменава в съобщението от Москва.

Заседанието в Даниловския манастир в Москва е председателствано от патриарх Кирил, а докладът за случилото се в Истанбул е на митрополит Волокаламски Антоний, който ръководи Отдела за външни църковни връзки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

 1. Има ли нормален българин който,да е вярвал в БПЦ?Ми че,те всичките са служители на ДС.И това ми били наместниците на Господ на земята.Тези плазмодий са най-голямата гнус на тази територия.Милионери,милиардери и ще ме карат да вярвам че,те са истинските наместници на Господ на земята и аз трябва,по техните писания да вярвам в ,,правата вяра“?Няма как,за мен ПРАВАТА ВЯРЯ Е АК47М!Който ме разбрал,разбрал!

  • ТИ НЕ СИ БЪЛГАРОФИЛ,ТИ СИ ОЛИГОФРЕН! И АГЕНТ! И СИ ГО ЗНАЕШ! И АЗ ГО ЗНАМ!

  • Има, макар да съм ненормален.
   Само обясни, какво общо има Българската Православна Черква с житието и битието на няколко попа?
   Това, че в България в момента преобладават маймуните и националните предатели, трябва ли да ме е гнус, че съм българин и православен?
   Щот, не си спомням някой да ме е карал в тези две неща.
   Изчезне ли православието, изчезна България и българите.

 2. Ивен Спирдонов го е обяснил прекрасно в статията си – ДУХОВНАТА ДЕГРАДАЦИЯ Е ГЛАВЕН УНИЩОЖИТЕЛ НА ОБЩЕСТВОТО! СТАНДАРТЪТ НА ЖИВОТ ИГРАЕ ВТОРОСТЕПЕННА РОЛЯ.

 3. Йекуменист Николай ще служи и на палестински, когато транспорта от Газа ще заселва в България премиер Борисов. Американския кей понтон Газа за 320 млн долари малко се разпаднал ала след изборите е готов

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.