Руската дума не вижда причини да забранява ЧВК „Вагнер“

7

Председателят на комисията по отбрана в Държавната дума Андрей Картаполов заяви, че не вижда причина да се забрани частната военна компания (ЧВК) „Вагнер“ в Русия. Той сподели мнението си в разговор с вестник „Ведомости„.

„Защо трябва да се забранява? Има много въпроси към ръководителя на „Вагнер“, но Йосиф Висарионович [Сталин] е казал, че децата не носят отговорност за своите родители. Този, който е предизвикал бунта, трябва да отговаря“, каза депутатът.

Картаполов нарече ЧВК „Вагнер“ най-боеспособната част в страната днес. „И да ги вземем, да ги разоръжим и разпръснем – не може да се измисли по-добър подарък за НАТО и украинците. Не е необходимо да се прави“, добави политикът.

На 23 юни основателят на „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че се предполага, че руските военни са нанесли удар по тиловите лагери на групировката. Той заплаши, че в отговор ще използва сила. След това ФСБ започна дело срещу бизнесмена за организиране на въоръжен бунт. По-късно бойци на ЧВК се появиха в Ростов на Дон, конвой с тяхно оборудване беше забелязан и на магистралата на път за Москва. В някои региони на страната, включително в столицата, беше въведена антитерористична операция.

Вечерта на 24 юни пресслужбата на президента Лукашенко съобщи, че Пригожин се е съгласил да спре движението на конвои на ЧВК на руска територия; скоро тази информация беше потвърдена и от Пригожин. След това от Кремъл заявиха, че антитерористичните мерки ще бъдат отменени и наказателното дело срещу ръководителя на „Вагнер“ ще бъде прекратено.

Източник: lenta.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

7 КОМЕНТАРИ

  1. „Вагнер“ е едно от нещата в които руснаците изпревариха всички. Във век, когато масата е станала мекотело, да намериш толкова железни сърца, да ги сплотиш в юмрук и да биеш с този юмрук е предимство, което не бива да се пропилява. Това не са „батки“ от залите с железа или прости кръволоци от бойните клубове. Обърнете внимание, много от тях са слаби, не много високи, но имат вътрешен огън. Това е ядрото на боеца, другото е за пред мадамите с човките. Едните лъжат че са мъже, другите искат да им купят гърди.

  2. Правителството на САЩ и ЕС одобрява продажбата на лабораторно отгледано месо за туземците без въпроси, въпреки научните доказателства, че фалшивите месни продукти причиняват „турбо рак“ при хората.
    Така че докато доди вагнер да ви спаси, може да сте си изяли раковите дози евроатлантически ценности.

  3. Една постановка на Путин и Пригожин изиграна великолепно. Интересното тепърва предстои, особено у нас. Жълтопаветния планктон отпразнува “свалянето на Путин“преждевременно и остана с пръст в гъз. Ами сега? Пригожин е в Беларус, твърде близко до Киев???

  4. ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ,ПУТИН И ВАГНЕР ЗАШЛЕВИХА ШАМАР НА ЗАПАД И НА ЕС. НАШИТЕ ПЛАШИПУТАРНИЦИ ОСТАНАХА С ПРЪСТ В ГЪЗ! ДА СЕ КРЪСТЯТ,ДА НЕ ДОЙДЕ ПРИГОЖИН И ТУК,ЧЕ ЩЕ БЯГАТ КАТО ОНИЯ В АФГАНИСТАН!

  5. Шараните се вързаха на театъра. Подозирам какво ще се случи през пролетта в Русия- само гледайте. През това време да пригласяме на г-н Костъс Центовейкин и отанската му клика- всеки, който твърди, че не са гласували за промените в закона за отбраната и за включването на бг войски на фронта, е лъжец!

  6. „ВАГНЕР“ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД МЕЧТАЕМ ДА ВИ ПОСРЕЩНЕМ СКОРО В БЪЛГАРИЯ !
    ИДВАЙТЕ БРАТУШКИ !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *