Руската атомна подводница „Казан“ и фрегатата „Адмирал Горшков“ отиват в Куба

Група кораби на руския Военноморски флот (ВМФ) ще пристигне на официално посещение в пристанището на Хавана на 12 юни. Това се казва в изявление на Революционните въоръжени сили на Куба, предаде ТАСС. Нито един от корабите не носи ядрено оръжие, добавят кубинските домакини.

Фрегатата „Адмирал Горшков“

„В периода от 12 до 17 юни 2024 г. в пристанището на Хавана ще се проведе официално посещение на група кораби от руския военен флот, състояща се от четири морски съда“, съобщиха от ведомството и добавиха, че това са фрегатата „Адмирал Горшков“, атомната подводница „Казан“, танкерът „Академик Пашин“ и спасителният буксир „Николай Чикер“.

„Посещението е свързано с историческите приятелски отношения между Куба и Русия и стриктно спазва международните правила“, съобщава още кубинското министерство на отбраната. „Нито един от корабите не носи ядрено оръжие, така че престоят им в нашата страна не представлява заплаха за региона“, се казва в изявлението.

„По време на престоя си руските моряци ще осъществят програма от дейности, включваща посещения на учтивост при командващия кубинския флот и губернатора на Хавана. Те също така ще посетят места с историческо и културно значение“, отбелязват кубинските военни.

„При пристигане в пристанището на Хавана, 21 салютни залпа ще бъдат изстреляни от един от корабите в знак на поздрав, на който ще бъде отговорено от артилерийска батарея на Революционните въоръжени сили на Куба от крепостта Сан Карлос де ла Кабаня“, съобщиха още от Министерството на отбраната на Куба.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.