Русия предотврати опит на украинските специални служби да убият журналистите Маргарита Симонян и Ксения Собчак

2

ФСБ, Следственият комитет и Министерството на вътрешните работи са предотвратили подготовката на покушение от страна на украинските специални служби срещу Маргарита Симонян, ръководител на медийната група „Россия Сегодня“ и RT и блогърката Ксения Собчак, съобщиха от ФСБ.

„Федералната служба за сигурност на Руската федерация, съвместно със Следствения комитет и Министерството на вътрешните работи на Русия, предотврати подготовката от страна на украинските специални служби на покушение срещу Маргарита Симонян, главен редактор на телевизионния канал RT и международната информационна агенция „Россия Сегодня„. Според наличната информация се е подготвяло и убийството на Ксения Собчак„, заявиха от министерството.

По данни на специалната служба предишния ден в Москва и Рязанска област са задържани членове на неонацистката групировка „Параграф-88“, които са провели разузнаване „на адресите на работа и пребиваване“ на Симонян и Собчак.

„В хода на следствените действия те потвърдиха подготовката на покушения по указание на СБУ срещу възнаграждение от 1,5 млн. рубли за всяко убийство“, допълват от ФСБ.

В момента се провеждат необходимите оперативно-издирвателни и следствени действия.

„От задържаните бяха иззети автомат „Калашников“, 90 патрона, ножове, медни палки, гумени палки, белезници, шеврони и знамена с нацистки символи, нацистка литература, както и комуникационно оборудване и компютри с информация, потвърждаваща престъпните им намерения“, заявиха от специалната служба. Разследващият комитет планира да образува производство срещу нападателите „за екстремистка и терористична подготовка“.

Опитът за покушение беше коментиран и от самата Симонян:

„ФСБ съвместно с МВР и МК задържаха група, която е подготвяла моето убийство по поръчка на Украйна. Следили са ме, знаели са всичките ми адреси. Работете, братя!„- написа ръководителят на информационната агенция „Россия сегодня“ в личния си профил в Telegram.

Опити за убийство на руски журналисти

Това не е първият опит на украинските служби за сигурност да убият известни руски журналисти. През пролетта на миналата година ФСБ съобщи за задържането на шестима членове на неонацистката терористична организация „Националсоциализъм/Бяла сила „- руски граждани, които са планирали да убият журналиста Владимир Соловьов по указание на Украинската служба за сигурност. СБУ има вече на сметката си няколко успешни убийства на публични руски фигури – терористични актове, които са добре известни.

Източник: Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Поне превеждайте точно.Наемете си човек,който знае руски,щом ще следите руските медии,защотонсегс сте ,,Жената болен,дететои той,,.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *