Русия е извадила от строя почти всички украински топлоелектрически централи

При атаките срещу енергийната инфраструктура на Украйна, които руската армия предприе през последния месец, са били унищожени или завзети повечето топлоелектрически централи в нападната страна, предаде ДПА, като се позова на изявления на засегнатите компании и публикации в украински медии.

„След последния обстрел и разрушаването на ТЕЦ „Трипиля“ държавната компания „Центенерго“ загуби 100% от капацитета си за производство на електроенергия“, съобщи днес новинарският сайт „Украинска правда“, цитиран от БТА.

Информацията бе оповестена след разрушаването на топлоелектрическата централа край Змиев в Харковска област, Източна Украйна. Електроцентралата „Углегорск“ в Донецка област, която също е собственост на „Центренерго“, е под руски контрол от лятото на 2022 г.

Най-голямата частна енергийна компания в Украйна ДТЕК заяви, че пет от шестте ѝ електроцентрали са понесли сериозни щети и само 20% от капацитета ѝ за производство на електроенергия е останал невредим. Според „Украинска правда“ обаче след последните атаки този процент е намалял.

В не по-добро положение се намира и третият оператор на топлоелектрически централи – „Донбасенерго“. Електроцентралата край Старобешево в Донецка област е под контрола на ДНР от 2015 г. насам. Втората електроцентрала на компанията – край град Славянск – редовно е подлагана на обстрел, съобщиха представители на „Донбасенерго“.

Русия атакува и украински водноелектрически централи. Ракетни атаки през март извадиха от строя голямата ВЕЦ „Днепър“ в Запорожка област.

Според „Украинска правда“ атаките са били фокусирани върху тецове и вецове, които играят важна роля за стабилизирането на мрежата, тъй като са в състояние бързо да увеличат производството на електроенергия сутрин и вечер, когато потреблението значително се повишава.

Трите украински атомни електроцентрали, които остават под украински контрол, не са били атакувани.

Министърът на енергетиката Херман Халушченко неотдавна заяви, че ядрените централи осигуряват над 50 % от производството на електроенергия в Украйна.

Междувременно държавната Енергийна компания на Украйна (ЕКУ) съобщи, че увеличава вноса на електроенергия от ЕС, за да компенсира щетите от руските атаки, предаде Укринформ.

От средата на март 2024 година ЕКУ е удвоила е вноса на електричество на дневна база. Освен от Словакия и Румъния от март държавната компания започна да внася електроенергия и от Унгария.

Руският президент Владимир Путин коментира ситуацията с думите, че Москва е била длъжна да отговори на ударите по своите рафинерии. „По хуманитарни съображения зимата не нанасяхме удари, за да не оставим без електрозахранване социалните учреждения, болници и т.н. Но след серията удари по нашите енергийни обекти, бяхме принудени да отговорим“, заяви Путин по време на срещата си с президента на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Русия може би е използвала нова, усъвършенствана ракета Х-69 при атаката си по енергийната инфраструктура в Киев, съобщи украинското издание Defence Express, позовавайки се на свои източници. След анализите на отломките в Триполския ТЕЦ експертите смятат, че не става дума за свръхзвукова ракета „Кинжал“, а за новата разработка Х-69, за която се смяташе, че е приключила с изпитанията през септември 2023 година.

Defence Express съобщи през февруари, че Русия вероятно за първи път използва дозвуковата ракета Х-69, изстрелвана от бойни самолети (основно Су-34 и Су-35), при ударите на 7 февруари. Обхватът ѝ е 400 километра, а теглото на главата – 310 килограма.

Изстрелването от този тип самолети е лоша новина за изтощената украинска противовъздушна отбрана (ПВО). Украинските ВВС сега следят внимателно стратегическите бомбардировачи Ту-95 и МиГ-31, от които се изстрелват по-сложните въздушни цели. Също така обстрелите с Х-69 могат да бъдат по-масови заради големия брой носители.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.