Румен Радев отказа да ръководи делегацията ни за НАТО, не приема някои ангажименти на кабинета за войната в Украйна

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерски съвет да ръководи делегация ни на срещата на НАТО, съобщиха от Президентството. 

Припомняме, че по-рано днес служебният премиер Димитър Главчев обяви от Брюксел, че е държавният глава ще оглави делегацията.

В съобщение на президентството се казва:

Вчера, 26 юни 2024 г., Министерският съвет одобри рамковите позиции на Република България за срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 9-11 юли във Вашингтон. Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа „да одобрява и/или утвърждава“ представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев.
 
Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО.
 
От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана.
 
В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.
 
Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Ми да пратят Пеевския, Делянчо. Той най- добре ще защити евроатлантическата поза на България. Що за народ станахме, що чудо. Решиха да направят Радев на резил, все същите тези евроатлантически умници.Позорът е пословичен.

  2. И малко руска дезинформация. Едно напомняне, коя страна първа в света въведе ядрените реактори.“Историята на създаването на първата АЕЦ в света“ В. ПОГЛЕД. Не бЯХА Щатите, нито Великата британия, не и Франция, ВАТЕНКИТЕ БЕ ГОСПОДА, ВАТЕНКИТЕ НА АГРЕСОРА ПУТИН.

  3. Новият нато шеф Рюте, в длъжност ПМ Холанд проведе референдум за помощи за украина и холандците гласуваха против

  4. НЕКА НАПОМНИМ САМО ПРЕДИ НЯКОЛКО ДЕНА С КАКВА ДЯВОЛСКА УМИСЪЛ ТАГАРЕВ НАСТОЯВАШЕ РАДЕВ ДА ЗАМИНЕЛ ЗА ВАШИНГТОН, СЛЕД КАТО Е ЗНАЕЛ КАКЪВ ГЮВЕЧ СА МУ ПОДГОТВИЛИ. КАКВО ЗЛОРАДСТВО СЕ Е ТЪРКАЛЯЛО В „БЛАГОРОДНАТА“ МУ ДУША.ТАКИВА СА МНОГО ОТ НАШИТЕ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ ,НАТОВАРЕНИ С МЕФИСТОФЕЛСКИ ГЕН В МОЗЪКА,ГОТОВИ ДА ПРОДАДАТ НЕ САМО МАЙКА И БАЩА, ГОТОВИ ДА ХВЪРЛЯТ ЦЕЛИЯ НАРОД В АДА.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.