Румен Радев: Новото правителство тласка България във Войната! Конфликтът в Украйна ескалира и все повече ще се разраства!

10

Курсът на новото правителство е да тласка България все по-близо до войната. Не считам, че е уместно политици със скромна електорална подкрепа да говорят и да поемат такива тежки ангажименти от името на България. Това заяви пред журналисти на летище София президентът Румен Радев, който заминава на двудневно посещение в Австрия по покана на австрийския федерален канцлер Карл Нехамер.

По думите му основното задължение на всяко едно правителство е да гарантира сигурността и спокойствието на българските граждани.

„Това, че войната се води на няколкостотин километра от нас не бива да ни успокоява, защото бойните действия ескалират и явно някои политици не осъзнават дълбочината на проблема. Гледат на тази война сякаш са в театър и са се разположили удобно сред публиката с измамното убеждение, че ще останат само зрители“, допълни президентът.

„В интерес на цяла Европа е незабавното прекратяване на бойните действия и търсене на диалог, а не захранване на този конфликт с нови и нови оръжия“, каза още той по повод конфликта в Украйна.

Радев призова новото правителство да се грижи за българската армия, а не за чуждата.

„Всеки, който има отговорности в сферата на сигурността и отбраната, трябва добре да познава и да се придържа не само към конституцията, но и към Закона за отбраната и държавните сили, както и към решенията на Конституционния съд, които категорично регламентират, че президентът е върховен главнокомандващ, както във военно, така и в мирно време“, категоричен бе Радев. 

„Външната политика е споделена отговорност на институциите, които представляват България. Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството“, каза още президентът. 

„Конфликтът в Украйна ескалира и тепърва ще става още по-голям, ще се разраства. Аз призовавам за трезва оценка за мястото и ролята на България в този конфликт“, коментира Румен Радев. 

„Напълно е реалистичен срокът от 1 октомври за присъединяване към Шенген. Убеден съм, че Марк Рюте ще спази своите обещания на база на това, което свършихме в България, а именно приетите закони от служебното правителство“, заяви той.

Очевидно е, че има напрежение между мен и правителството. Но има напрежение и в самото правителство. То пролича още при съставянето му. Липсваха няколко важни неща – коалиционно споразумение, управленска програма. За мен решаването на тези въпроси ще бъде много трудна задача“, коментира президентът.

В началото на седмицата в интервю за „Свободна Европа“ министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че България ще изпрати бойни медици и санитари в Украйна.

Тагарев, който ще бъде част от българската делегация на срещата на НАТО, заяви и, че България подготвя нов транш военна помощ за Украйна и потвърди, че страната ни ще се включи в споразумението за предоставяне на боеприпаси, които да помогнат на Киев да се справи с руската инвазия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

10 КОМЕНТАРИ

 1. Еничарите на НАТО, които ни натресоха триморието са недоволни за пред парапитеците от господарите си.
  Колко голям дебил, трябва да се, за да вярваш, че не нато, а назначените по тяхна заповед са виновни?

  • Който обича да го правят на камилче не бива да му се бъркаме в живота, а трябва да бъде оставен да си пасе из зелените пасища на малоумието.

 2. Моят президент е точен както винаги! Ш отново ще попитав дали не е време да се вдигнем, ако подлогите на шатските говедари пожелаяг да изпращат хора срещу Русия!

 3. Дааа,войната е неизбежна! А НАРОДА ПРОДЪЛЖАВА ДА БЛЕЕ! ТОВА НЕ ГО РАЗБИРАМ?!

 4. А ти какво чакаш като Главнокомандващ защо не ни поведеш за да изметем еврогейските подлоги.

  • Чака мирните протести на сорсоиди за мир, или мирен поход беше, които са членове и фенове на нато, ес сорос и то само ако са в почивен ден и няма руски, партийни знамена или транспаранти изразяващи „любовта“ ни към сатанизма.

 5. Г-н Радев, виждате накъде ни водят боко и киро простото! Защо не ги арестувате за държавна измяна! Веднага, утре може да бъде късно! С вас сме!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *