Путин: Не е имало външно въздействие върху самолета с Пригожин, в телата на загиналите са открити парчета от ръчни гранати

1

Не е имало външно въздействие върху самолета, в който загина създателят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин, в телата на загиналите са намерени парчета от ръчни гранати, заяви на годишната среща на международния дискусионен клуб „Валдай“ днес в Сочи руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Путин разкри, че катастрофата, при която на 23 август загинаха Пригожин и спътниците му в частен самолет „Ембрайер“ в Тверска област, е предизвикана от ръчни гранати, взривили се вътре в машината, а не от ракетна атака. При катастрофата загинаха десет души, сред които двама от високопоставените приближени на собственика на ЧВК „Вагнер“, отбелязва Ройтерс.

„Знам, че вероятно във въздуха остава да витае въпросът какво се случи с ръководството на компанията. Тези данни от авиокатастрофата, които ви споделям сега, ги знаем буквално от първите дни след инцидента. Ръководителят на Следствения комитет (Александър Бастрикин) ми ги докладва. В телата на загиналите в катастрофата са открити парчета от ръчни гранати. Не е имало външно въздействие, това вече е установен факт – потвърден от експертизата, направена от Следствения комитет на Русия“, каза Путин.

Останките от разбилия се частен самолет „Ембрайер“, в който загинаха собственикът на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин и още девет души, догарят в Тверска област, 23 август 2023 г. Снимка: АП

Той допълни, че не е имало изследване за наличието на алкохол и наркотици в телата на загиналите, макар да е трябвало да бъде направена подобна експертиза. „За съжаление такова изследване не се направи, макар и да знаем, че след определени събития в централата на компанията в Санкт Петербург бяха намерени не само 10 милиарда рубли, но и пет килограма кокаин. По мое мнение такова изследване трябваше да бъде извършено. Ето, каквото се знае, ви го казах. Искам да ви кажа, че попитах председателя на Следствения комитет дали мога да оповестя тези данни. Той ми каза, че мога, защото конкретно тези данни са установени“, заяви президентът.

Ройтерс отбелязва, че следователите по случая с авиокатастрофата все още не са направили публично изявление. Агенцията посочва, че бунтът на Пригожин от 23-24 юни тази година е бил най-голямото изпитание за Путин от идването му на власт през 1999 г.

Източник: БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

  1. До кога ще ни мъчете да четем и слушаме за този пондисчи-дедо?
    То не бяха статии и чудесии…… видеа, мисирки с въпроси кво стана, що стана, кой го направи ……..
    Като беше жив не ни беше интересен, а сега още по-малко.
    Все пак не сме в осрайна или полшЪ да ходим с памперси от житието и страданията на грешния затворник.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *