Проф. Иво Христов: САЩ вече не са в състояние да дирижират ситуацията в Близкия изток

0

Байдън няма да се срещне с президента на Египет, с краля на Йордания и с палестинската власт на Западния бряг. Днес той е в Израел с два мотива. Единият е предизборен – да събере подкрепата на мощното израелско лоби в САЩ. Това е и опит, ако може да стопира наземната операция на Израел в Газа. САЩ обаче са залязваща империя и вече не са в състояние да дирижират ситуацията в Близкия изток, както можеха да го правят преди десетина години. Това коментира пред БНР социологът и геополитически анализатор проф. Иво Христов.

С атаката на „Хамас“ беше сложен кръст на американския проект за създаването на алтернативен транспортен коридор от Индия през ОАЕ, Саудитска Арабия, Йордания и Израел към Европа, обясни още проф. Христов.

„САЩ, Русия и Китай могат да окажат въздействие върху конфликта в Близкия изток. От регионалните държави реално влияние имат Турция, Иран и Саудитска Арабия. Контролът върху Близкия и Среден изток има важен стратегически залог“, посочи той.

„Основният конкурент на САЩ за хегемон в света е Китай. Двата основни пазара за пласиране на китайска продукция бяха Северна Америка и Европа. Китай пък, от своя страна, се явява втори по важност търговски партньор на Европейския съюз. Китайската експанзия към Европа и Африка може да се осъществи по море и суша – през дълбините на ЕврАзия. Китай е притискан да не се разгърне в Пасифика и в глобален аспект. Без енергетика Китай е нищо и е необходимо да бъде задушен достъпа му до енергийни ресурси, които се намират в Русия и в Близкия изток. В момента страната черпи и от двете места. Американският удар срещу Русия не можа да постигне тази цел, затова сега пробват, като създават хаос в Близкия Изток“

„Китай е строител на метрото в Тел Авив, участва и в разширяването на пристанището в Хайфа. Идеята на американците е Китай да бъде отблъснат и изхвърлен от региона. И тъй като самите САЩ нямат икономическия потенциал да заемат мястото на Китай там, стратегията им е: След като ние не можем да контролираме Близкия Изток, тогава ще го потопим в хаос и така ще сложим край на възможността Китай да го използва като транзитен коридор за своите стоки и като източник на енергийни суровини. Поводи за конфронтации в региона съществуват от 50 години и са безброй“.

„70 години ционисткия режим в Израел третира палестинците като животни, държи ги в лагери. Геополитическият гарант на Тел Авив, САЩ са империя в упадък и отстъпление, а остане ли без подкрепата им, Израел не може да води дълга позиционна война срещу заобикалящият го отвсякъде арабски свят. Има малка стратегическа дълбочина. Израел може да унищожи „Хамас“, но въпросът е на каква цена и какво ще последва“, каза анализаторът.

„В Газа живият 2,5 милиона души. Как могат да бъдат унищожени 2,5 милиона души? Египет не ги допуска на територията си. Ивицата Газа е под 24-часов мониторинг с всички възможни средства. Израел атакува с дълбочинни бомби, които се взривяват на дълбочина от 20-30 метра, но „Хамас“ вече заявиха, че огромната част от огромната им подземна инфраструктура е на 60 метра дълбочина“.

За първи път е поставено под въпрос екзистенциалното съществуване на държавата Израел, смята проф. Иво Христов. Той отбеляза също, че и израелците, и палестинците са пионки в една цинична игра на Запада за подпалване на целия регион – типичната тактика на изгорената земя, която се прилага от отстъпващият, който вижда, че губи войната.

„Ние сме в Трета световна война – тя е точкова и мрежова. Започна с нарастваща интензивност на точкови конфликти във всяка част на света – Украйна, Нагорни Карабах, Южен Кавказ, Сирия, Близкият изток, кюрдският проблем, замразеният конфликт между Пакистан и Индия. Намираме се във втората фаза на разгръщаща се Трета световна война, която ще има за цел прекалибриране на основната геометрия на силовите структури в света. Тя ще доведе до съвършено нова структура след не повече от десетина години“, каза проф. Иво Христов в предаването „12+3“.

Непосредствените заплахи за Европа от кризата в Близкия изток са огромни, отбеляза анализаторът. „Европа вече е париран континент. Вижте какъв е процентът на мюсюлманското население в Германия, Франция, Испания и Белгия.“

„Еднополюсният свят си отиде. Вървим към създаването на силова цивилизационна конфигурация от макрорегиони. С националните държави е свършено, но и с глобалните империи – също. Въпросът, който се решава в момента е къде ще са границите между новите регионални мегаструктури“, каза проф. Христов.

С няколко думи анализаторът коментира и положението у нас. „България е заплаха сама за себе си. Тя се намира в най-жалкото си състояние за последните 120 години“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *