Председателят на Конгреса на САЩ: Нуждите на Израел са по-спешни от тези на Украйна

1

Последното искане на президента на САЩ Джо Байдън за финансиране на Украйна ще бъде оставено на заден план, тъй като американските законодатели гласуват тази седмица за по-належащия им приоритет да помогнат за защитата на Израел във войната му с Хамас, разкри новоизбраният председател на Камарата на представителите Майк Джонсън.

„Ще придвижим самостоятелен законопроект за финансиране на Израел тази седмица в Камарата“, заяви Джонсън в интервю за Fox News. – „Знам, че нашите колеги, нашите републикански колеги в Сената, имат подобна мярка“. Той не даде индикации кога Камарата може да се заеме с последния предложен пакет от финансова помощ за Украйна.

Байдън призова за групиране на помощта както за Украйна, така и за Израел в законопроект за спешно финансиране в размер на 106 милиарда долара, вместо да позволи на депутатите да гласуват по въпросите поотделно. Неговата администрация представи по-рано този месец план за предоставяне на допълнителни 61,4 милиарда долара за финансиране на Украйна, 14,3 милиарда долара за Израел и 9,2 милиарда долара за хуманитарна помощ в двете страни.

По-рано Конгресът одобри 113 милиарда долара помощ за Украйна в четири пакета, но опозицията сред републиканците срещу по-нататъшното финансиране на Киев се увеличи. Повечето депутати от Камарата на представителите, които са мнозинството, сега се противопоставят на изпращането на повече помощ за Украйна, а борбите по въпроса сред републиканците допринесоха до отстраняването по-рано този месец на предшественика на Джонсън като председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Джонсън прогнозира, че самостоятелният законопроект за Израел ще спечели силна двупартийна подкрепа както в Камарата, така и в Сената. „Намерението ми е да не използвам това за партийни политически игри“, каза той. – „Това е много сериозен въпрос“.

Новият говорител, който е скептичен по отношение на помощта за Киев, заяви в интервю за Fox, че администрацията на Байдън не е предоставила пътна карта за това, което очаква да постигне с масивната помощ за Украйна и как планира да сложи край на конфликта. От друга страна, той няма такива резерви относно подкрепата за Израел.

„Ние вярваме, че това е належаща и неотложна нужда“, каза Джонсън. – „Има много неща, които се случват по света, с които трябва да се справим и ще го направим, но точно сега това, което се случва в Израел, отнема незабавно внимание и мисля, че трябва да отделим това и да го прокараме.“

„Това е приоритет за нашата страна и не можем да позволим бруталността и справедливото неописуемо зло, което се случва срещу Израел в момента, да продължават“, каза той на срещата на върха на Републиканската еврейска коалиция в Лас Вегас. – „Ще застанем до приятелите си.“

Коментар по темата от Анастасия Гешева: САЩ изоставиха Украйна! ВИЖ ТУК

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *