Полският парламент призова Украйна да се извини за Волинското клане, при което Бандера и Шухевич Избиват половин милион цивилно полско население! Киев отказва!

3

„Полша за пореден път призовава Украйна да се извини за изтреблението на 500 хиляди цивилни поляци в Западна Украйна от украински националисти по време на Втората световна война. Това е безпрецедентен по своята жестокост и масовост геноцид, познат в историята като „Волинското клане“. Това се посочва в текста на резолюцията, приета от долната камара на полския парламент (Сейм) вчера по повод Деня в памет на жертвите на геноцида във Волин. В гласуването участваха 440 депутати. Всички подкрепиха резолюцията, съобщава ТАСС.

Както се подчертава в документа, „полско-украинското помирение, градено през годините от представители на двата народа, трябва да включва също и признаване на вина и увековечаване на паметта на жертвите на Втората световна война“. „Необходимо е да се извърши ексхумация, да се почете паметта на всички жертви на геноцида“, се казва в резолюцията.

По време на Втората световна война, през февруари 1943 г., националистите от Западна Украйна започват акция за унищожаване на полското и еврейското население на Галичина и Волиния. Наказателните операции по изтребление и геноцид, които продължават цял месец, достигат своята кулминация на 11 юли 1943 г., когато части на ОУН-УПА (Организация на украинските националисти – Украинска въстаническа армия, водени от Степан Бандера и Роман Шухевич) атакуват около 100 полски селища. Жертвите са предимно жени, деца и възрастни хора. Тези кървави събития, в които загиват половин милион поляци и 100 хил. евреи, са наречени „Волинско клане“.

МАСОВ ГРОБ НА ЖЕРТВИ НА ВОЛИНСКОТО КЛАНЕ

Преди седем години полският парламент обяви 11 юли за Национален ден в памет на жертвите на този геноцид. По правило в цялата страна се провеждат възпоменателни събития по случай тази дата.

На 16 май, в интервю за портала onet.pl, говорителят на полското външно министерство Лукаш Ясина, отговаряйки на въпроса дали Зеленски трябва да се извини за Волинското клане, каза, че в ситуация, в която „украинската държава не е направила това, президентът Зеленски трябва да поеме повече отговорност.“ Според Ясина той трябва да каже: „Съжалявам, молим Полша за прошка“.

Украинският посланик в Полша Василий Зварич нарече неприемлив и жалък факта, че полската страна се опитва да наложи на президента на Украйна или на Украйна какво да прави.

Организацията на украинските националисти е ултрадясна политическа организация, действала главно на територията на Западна Украйна. За да постигне целта си – създаването на независима Украйна на територията на областите Галичина и Волиния – ОУН се фокусира върху използването на екстремистки средства, включително терористични актове и геноцид срещу местното полско и еврейско население, като целта е постигането на етническа хомогенност и расова чистота в двете западноукраински области. По време на Втората световна война ОУН, в сътрудничество с нацистка Германия и нейните разузнавателни служби, започва борба срещу съветската власт. Причината за тази колаборация е че Хитлер е обещал на Бандера Западна Украйна да получи статут на независима държава, припомня ТАСС.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

3 КОМЕНТАРИ

  1. Абсолютното малоумие на поляците продължава.Искат от Украина като начало да се извини, т.е.да признае Волинското клане, след което ще следва искането на милиардна компенсация, или законно отстъпване на територии.Полската Хиена е намерила удобен момент да заръфа все още живата плът на Украина.Май взаимното изяждане ЗАПОЧНА.в. СЕГА „ДАНС: Енергетиката, глупако!“

  2. Аз пък призовавам руските въоръжени сили , или космически бяха, да заличат британоварварите заедно с полша. От тези бъгави народи нищо хубаво не може да се роди.

  3. Защо Украйна да се извинява? Самия Бандера е бил немско-нацистки шпионин и както е убивал поляци, така е убивал и руснаци, украинци, евреи и други, самия поздрав „Слава Украине“ е нацистки поздрав, не знам защо украинците го използват, след като самите украинци, са били убивани от Бандера и от хората използващи този нацистки поздрав?
    Но така е, когато им промиват мозъците с пропаганда и лъжи, стават последователи собствените си убийци нацисти, на убийците на дедите си, глупаци!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *